Kvizaški par: Širokobriježanin radi pitanja za ‘Milijunaša’, a Zagrepčanka za ‘Potjeru’

Objavljeno 05.10.2019. 08:43, Kategorija Obavijesti

Stotine kvizaša u Hrvatskoj odgovarale su na pitanja koja su oni postavili, a njihovo vrijeme tek dolazi. Oni su mladi, lijepi i pametni, oni su sastavljači pitanja u ‘Potjeri’ i ‘Milijunašu’, oni su Tena Jurišić (27) i Filip Karačić (28), par malo drukčiji od drugih, piše 24sata.

Ona je Zagrepčanka, a on je u Zagreb na studij došao iz Širokog Brijega. Na Filozofskom ih je povezao studij kroatistike. Filip je još studirao i povijest umjetnosti, a Tena anglistiku. Tamo se rodila ona prava ljubav, a kad je nastala ljubav prema kvizovima?

-Početkom 2000-ih, kad su se gledali ‘stari’ ‘Milijunaš’, ‘Upitnik’, a onda i nova ‘Kviskoteka’, koja mi je potpuno okrenula pogled na stvari. Ljubav počne kao i kod svih jer kviz je univerzalno zabavan i poučan medij. Uz malo rutine, vježbe i hrabrosti otisnete se i u sastavljačke, odnosno autorske vode – kaže Filip, koji je Tenu uveo u pub-kvizašku scenu, najprije kao igračicu, a zatim je primijetio da ima ‘žicu’ i za sastavljanje pa su počeli sastavljati i voditi pub-kvizove.

Nakon što je kao dijete gledao ‘Milijunaša’, Filip je danas jedan od sastavljača pitanja u tom kvizu. Tena sastavlja pitanja kao vanjska suradnica ‘Potjere’. Sastavljanje pitanja nije laka stvar. Inspiraciju nalaze u novinama i knjigama, šetnji ulicom ili pak nečemu o čemu razmišljaju prije spavanja.

-Imam naviku zapisivati pojmove koji mi se svide. Filip je puno revniji u zapisivanju, što ponekad zna biti frustrirajuće jer se događa da usred kakvog ozbiljnog razgovora, kave s društvom ili izlaska vadi mobitel i tipka. Oni koji ga znaju već su navikli, a drugima se brzo ispriča i pojasni. Tena je sastavila i ovogodišnji pojedinačni kviz Lifestyle za Memorijal Mirka Miočića koji se 4., 5., i 6. listopada održava u Zadru.

-Iskustvo MMM-a, kao uostalom i drugih kvizaških višednevnih manifestacija u Hrvatskoj, iznimna je stvar. Pitanja ima mnogo, raznovrsna su i kvalitetna zbog jakih urednika i autora, a društvo i događaji izvan samog kviza ostaju dugo u pamćenju. Svaka preporuka ljubiteljima kviza – kaže Filip.