U nedjelju Dan sjećanja i komemoracija za ramske žrtve

Objavljeno 10.10.2019. 12:29, Kategorija Poslušajte audio/video

Prošlost ramskog kraja obilježena je brojnim tragedijama, od kojih je najteža bila ona u vrijeme Drugog svjetskog rata

Pokolj oko 1000  većinom Hrvata, a manjim dijelom i muslimana, počinili su četnici u Rami  1942. godine iz istočne Hercegovine koji su slične zločine radili i u Dalmaciji. Bio je to najveći četnički pokolj u II. svjetskom ratu nad Hrvatima.

Ubijani su i klani isključivo muškarci, a kriterij za ubijanje je bio talijanska mala puška. Ako je dječak bio veći od puške bio je ubijen, a ako je bio manji, ostao bi živ.

Klanje je nastupilo u četvrtak i petak, 8. i 9. listopada 1942. godine.

Četnici su u Ramu došli iz dva pravca. Rijetko je koje ramsko naselje ostalo pošteđeno stradanja; od Doljana preko Orašca, Proslapa, Kopčića do Varvare, Rumboka i Jaklića i s druge strane od Solakove Kule, Uzdola i svih naselja u okolici Prozora.

U čast ramskim žrtvama u podnožju Ramskoga križa postavljene su 2001. godine ploče s popisom imena ubijenih i poginulih iz zadnjih dvaju ratova (Drugi svjetski rat 1366 ubijenih; rat 1991.-1995. godine 163 ubijena.

 Dan sjećanja i komemoracija za sve ramske žrtve, ove godine, biti će u nedjelju 13. listopada, kada će se  na Šćitu služiti sveta Misa  u 11 sati.

Nakon sv. Mise, biti će molitva Opijela ispred ploča s imenima pobijenih.

O samim događajima pokolja u Rami 1942. godine  i  obilježavanju Dana sjećanja na ramske žrtve razgovarali smo sa fra Andrijom Jozićem.

Razgovor sa fra Andrijom poslusajte ovdje.