Čiji je Kupres?

Objavljeno 12.10.2019. 08:33, Kategorija Novosti

Nakon izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tome kako pobjedu Vatrenih slavi Hrvatska "Od Visa do Kupresa", uslijedilo je nekoliko reakcija medija i političkih stranaka iz BiH, a među njima se ističe ona Demokratske fronte (DF) čiji je predsjednik Željko Komšić.

Komšića tamošnji Hrvati zovu Sejdom Komšićem navodeći kako je on Hrvatima u BiH ono što je prije rata Albancima bio Sejdo Bajramović, Miloševićeva instalacija kako bi imao prevlast nad tadašnjom autonomnom pokrajinom Kosovom.

Odlučili smo provjeriti s mještanima Kupresa što oni kažu. Jedan od njih je i Petar T. koji nije htio otkriti svoj puni identitet jer, kako ističe, "zbog potpore stavu Grabar-Kitarović bi mogao imati probleme". 

"Predsjednica nije pogriješila, ona nije rekla nikakvu laž ili veliku stvar. Na Kupresu živi hrvatski narod na Kupresu je, među ostalim, Hrvatska i obranjena, ljudi koji ovdje žive su Hrvati, vole hrvatsku reprezentaciju, ne znam čemu se čude pojedinci iz tamnog vilajeta (op.a. Sarajeva)", kaže nam Petar. 

Mirko Ćaleta ne radi na takvom poslu na kojem bi mogao imati probleme zbog davanja izjave portalu Direktno. On također podržava izjavu predsjednice Republike Hrvatske. 

"Ne vidim u izjavi hrvatske predsjednice ništa zlonamjerno ili pogrešno. Svi koji nisu zlonamjerni ili neupućeni znaju da Hrvati iz BiH navijaju za Vatrene i tu reprezentaciju doživljavaju svojom, Kupres je u BiH i to je činjenica, ali ga se u ovom kontekstu može svrstati u Hrvatsku isto kao i Žepče, Odžak, Ljubuški i svaki drugi hrvatski kraj u BiH", govori nam Ćaleta. 

On dodaje da je naboj kod bh. Hrvata veći i zbog činjenice da je dio standardnih reprezentativaca rodom iz BiH. 

"Posebna je čar i u tomu što mnogi bh. Hrvati imaju ključnu ulogu u hrvatskoj reprezentaciji, a i izbornik Dalić je, unatoč politikantskim tumačenjima pojedinih stranaka iz Sarajeva, rodom iz hrvatskog Livna", kazao nam je Ćaleta. 

Mate Tokić je iz susjednog Tomislavgrada, iako nije s Kupresa, podržava stav Grabar-Kitarović. Kaže za Direktno da su reinterpretacije Kolinde Grabar-Kitarović smiješne te da nitko nema ozbiljnu namjeru prisvajati dijelove BiH. 

"Kupres je u BiH i to je općepoznata stvar. Nitko ne želi, a posebice Grabar-Kitarović, krasti dijelove BiH. Međutim, u sportskom kontekstu, Kupres jest Hrvatska kad igraju Vatreni, isto kao što je Hrvatska i moj Tomislavgrad čiji je velik broj građana bio na utakmici sinoć i inače prati hrvatsku reprezentaciju", kazao je Tokić dodavši kako je u tom kontekstu svaki hrvatski grad u BiH ujedno Hrvatska. 

Mario Kajić je student iz Žepča i studira na Pravnom fakultetu u Mostaru, kako sam ističe, također podržava Hrvatsku po pitanju sportskih uspjeha i u tom smislu, izjava Grabar-Kitarović mu dijelom ima smisla. 

"S obzirom na to da bi svaki talentiran sportaš Hrvat iz Žepča izabrao hrvatsku reprezentaciju u bilo kojem sportu izjava ima smisla. Tako, ne samo Žepče, nego i drugi bh. gradovi u kojima žive Hrvati dođu kao omladinski pogon za reprezentaciju Hrvatske. Da izjava malo zvuči kao skupljanje glasova, zvuči, međutim, u Kupresu nema puno birača pa ako je predsjednica računala s tim, neće imati previše koristi", kazao je Kajić za Direktno.

Svoj stav u petak je dodatno pojasnila sama predsjednica koja je kazala kako u BiH ne postoji nikakvo imaginarno prisvajanje teritorija, već majoriziranost hrvatskog naroda. Najveći simbol te majoriziranosti je upravo Željko Komšić čijoj je stranci i zasmetala izjava o hrvatskom Kupresu, potpuno izvučena iz konteksta.

Inače, Kupres je mjesto od oko pet tisuća stanovnika i nalazi se u Herceg-bosanskoj županiji (HBŽ) ili Kantonu 10 kako u Sarajevu zovu ovu županiju.