Sedam zdravih biblijskih namirnica

Objavljeno 19.11.2019. 12:21, Kategorija Obavijesti

U današnje je vrijeme ne moguće izbjeći govor o hrani. Stalno iznova otkrivate nove načine prehrane koji vas potiču na planiranje obroka. Kako god, hrana je definitivno glavna žarišna točka u našem životu.

Pažljivo birajući hranu koju jedemo zapravo znači da se brinemo o zdravim životnim navikama, a zdrava hrana je upravo najjednostavniji i najbolji pristup njegovanju svoga tijela.

Na tom nam putu i biblijski primjeri hrane mogu biti od koristi jer je Biblija prepuna informacija o tome što je Isus jeo. U nastavku vam otkrivamo nekoliko namirnica koje su jeli Isus i njegovi apostoli, a koji vam mogu biti od pomoći kada razmišljate o svom sljedećem zdravom obroku.

Često se spominje kako je Isus jeo razno voće i povrće, ali u Markovu evanđelju možemo otkriti kako je posebno volio smokvu, a ona je inače sjajan izvor kalcija i kalija, a odlična je i za krvni tlak te jačanje kostiju.

Ribolov je tema koja se nekoliko puta ponavlja u Bibliji, a riba pripada nizu zdrave hrane. Izvor je bjelančevina, dok su sardine posebno popularne u kuhinji Bliskoga Istoka. Riba zauzima glavno mjesto i u mediteranskoj kuhinji, a njezine zdravstvene prednosti su brojne – od Omega 3 masnih kiselina koje pomažu čak poboljšati i raspoloženje do osnovnih vitamina i bjelančevina.

U Bibliji se, nadalje, spominje i med kao ključna namirnica u prehrani Ivana Krstitelja što da naslutiti da ga je i sam Isus jeo. Med je, inače, pun antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju srčanih bolesti ili nas zaštiti od raka. Vjeruje se kako slatki nektar u sirovom stanju doprinosi smanjenju krvnoga tlaka, te sprječavanju alergija.

U Ivanovu evanđelju čitamo kako on Isusa opisuje kao Jaganjca Božjega, a kako je janjetina bila popularno meso na Bliskom Istoku, vjeruje se da ga je i Isus jeo. Često se poslužuje u gulašu ili s povrćem te spada među najzdravija crvena mesa s velikom količinom bjelančevina, vitamina i minerala.

U Novom zavjetu spominje se Maslinska gora na kojoj je Isus proveo zadnju noć i gdje je uzašao na nebo. Masline su uobičajene za mediteransku prehranu, a vjeruje se kako maslinovo ulje zauzima središnje mjesto u većini obroka. Sa zdravim zasićenim mastima koje ovo ulje sadrži, ono je mnogo zdravija opcija od većine drugih ulja.

Iako nije najbolji izbor za one koji slijede dijetu bez glutena, kruh je uobičajena i najviše konzumirana hrana za svakim stolom, pa i u Isusovo vrijeme. Osobitu popularnost imao je ječmeni kruh pa se vjeruje kako ga je i Isus umnožio za vrijeme čuda umnažanja kruha i ribe o kojemu također čitamo u Ivanovu evanđelju. Osim toga, Isus je uzeo kruh u trenutku ustanovljenja svete euharistije. Među zdravije vrste kruha svakako spada ječemni koji je manje prerađen u odnosu na druge vrste, te ima višu razinu vitamina, minerala i vlakana.

Iako vino ne smatramo hranom, važno ga je spomenuti budući da je pratitelj mnogim jelima. Štoviše, vino je ključno i za mnoge biblijske priče – od vjenčanja u Kani do Posljednje večere. Vino je puno antioksidansa koji pomažu u sprječavanju raka, a sadrži i hranjive sastojke koji pogoduju srcu.