​Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao upute za smrtonosni korona virus koji dolazi iz Kine

Objavljeno 23.01.2020. 09:34, Kategorija Obavijesti

-Iako je izvor novog korona virusa i način prijenosa nepoznat, za ljude koji putuju avionom preporučuje se primjenjivanje osnovnih mjera za smanjenje rizika od prijenosa akutnih respiratornih infekcija, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Naglašavaju da se, s obzirom na to da nema dokaza o održivosti prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka, rizik za putnike i unos virusa u EU smatra niskim, ali da se ne može u potpunosti isključiti.

– Preporučljivo je izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, te često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom. Također, treba izbjegavati bliski kontakt sa živim ili uginulim životinjama, a putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama, te prati ruke. Putnici koji unutar 14 dana po povratku iz Wuhana razviju povišenu tjelesnu temperaturu trebaju se javiti svom liječniku i dati do znanja da su bili u Wuhanu, navode iz Zavoda.

Corona virusi su velika obitelj virusa, od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi cirkuliraju među životinjama, uključujući deve, mačke i šišmiše. Rijetko Corona virusi koji cirkuliraju među životinjama mogu evoluirati i izazvati infekciju kod ljudi, kao što dogodilo s MERS-om (Middle East respiratory syndrome) i SARS-om (Teški akutni respiratorni sindrom). Protekle epidemije MERS-a i SARS-a bile su složene i zahtijevale su sveobuhvatne javnozdravstvene odgovore.

U ZZJZ-u podsjećaju da je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 31. prosinca prošle godine prijavljeno grupiranje ljudi oboljelih od upale pluća nepoznatog uzroka u gradu Wuhan, provincija Hubei, u Kini.

Pacijenti su pokazivali simptome povišene tjelesne temperature, otežanog disanja, a bolest je dijagnosticirana kao virusna pneumonija.

Kina je do sada identificirala 440 slučajeva i devet smrtnih slučajeva, većinu u provinciji Hubei. Slučajevi su također potvrđeni na Tajlandu, Južnoj Koreji, Japanu, Sjedinjenim Državama i Tajvanu.