Posušane oduševila 'Diva Grabovčeva'

Objavljeno 26.01.2020. 15:25, Kategorija Obavijesti

 
Sinjani su sinoć svojim prijateljima iz Posušja darovali izvedbu potresne priče o hrvatskoj mučenici iz Varvare Divi Grabovčevoj, na čemu im je načelnik Branko Bago uputio osobitu zahvalu.
 
Dar iz Sinja: Posušane oduševila 'Diva Grabovčeva'
 
U prosincu 2019. godine općina Posušje potpisala je Povelju o prijateljstvu i suradnji s Gradom Sinjom. Tada je kazano kako ona nije samo simbolika, već prilika za razmjenu iskustava i zajedničko djelovanje na izgradnji bolje budućnosti, a sinoć odigrana predstava prvi je korak na tome putu.
 
Dar iz Sinja: Posušane oduševila 'Diva Grabovčeva'
 
 
 
Naime, Sinjani su sinoć svojim prijateljima iz Posušja darovali izvedbu potresne priče o hrvatskoj mučenici iz Varvare Divi Grabovčevoj, na čemu im je načelnik Branko Bago uputio osobitu zahvalu.
Postava od 15 glumaca iz Sinjskog pučkog kazališta i Franjevačke klasične gimnazije Sinj potrudila se prenijeti publici priču o ovoj, na daleko poznatoj ljepotici, djevojci predanoj svojoj vjeri i svome Bogu, koju je na Kedžari, na Vran planini ubio turski beg nakon što je odbila njegovu prošnju.Priča o Divi je, osim kroz glumačke dijaloge i monologe prenošena i kroz guslarske izvedbe.

Glavne uloge tumačili su Dinko Franchini i Ana Bota, a u ostalim ulogama: Marin Kujundžić, Zoran Šabić, Blaž Toplak, Marija Mandac, Lovre Veraja, Marko Duvnjak, Nino Šimleša, Marta Šimić, Lucija Vučković i Ćiro Barać. Redatelj predstave je Željko Viculin koji se zahvalio na lijepom prijamu u Posušju i publici koja se odazvala u velikom broju na predstavu.
 
Dar iz Sinja: Posušane oduševila 'Diva Grabovčeva'
 
 
U pratnji svojih Sinjana u Posušju bila je i gradonačelnica Grada Sinja, Kristina Križanac, potom sinjski gvardijan fra Ante Čovo te predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj, Stipe Jukić.
Predstava je privukla veliki broj gledatelja u Posušju, ali i na domaćem terenu u Sinju, gdje je premijerno izvedena 8. prosinca u povodu 181. obljetnice Franjevačke klasične gimnazije i Sjemeništa u Sinju.
Nakon Posušja, organizatori su najavili postavljanje ove predstave u Imotskom, Zagrebu, Vitezu i Rami, ali i povratak u Posušje s novim izvedbama te uzvratni posjet posuških glumačkih skupina Sinju.
 
Povezana slika
Ramska narodna nošnja, Tajana Vidakušić (21) iz Pleternice