Zašto moramo prepisivati od RS-a

Objavljeno 24.03.2020. 21:16, Kategorija Novosti

Elektroprivreda Republike Srpske razmatra mjere pomoći ugroženim građanima. Što mogu uraditi javna poduzeća?

Građani koji već trpe zbog negativnih ekonomskih posljedica epidemije virusa korona traže da se nađe način na koji bi im se pomoglo.
Jedan od prijedloga se odnosi i na donošenje pojedinih mjera od strane javnih poduzeća koje bi išle u smjeru odgode plaćanja ili umanjenja dugovanja prema njima od strane građana.
Ovo se odnosi na komunalna poduzeća na nivou lokalnih zajednica, ali prije svega elektroprivreda.

https://6yka.com/storage/photos/shares/1%201%20A%202020/ers.jpg
Elektroprivreda Republike Srpske

Mnogi građani koji su već ostali bez posla zbog zatvaranja određenih kompanija teško da će moći još dugo da plaćaju usluge struje, grijanja i ostalih komunalnih usluga, posebno ako se ovakva situacija oduži.

Kako nam je potvrđeno od strane direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luke Petrovića, ovo javno poduzeće već je razmotrilo neke od mjera koje bi mogli donijeti, ako je bi pomogle ugroženim građanima.
Za sada oni su fokusirani na one direktno pogođene ekonomskim posljedicama pojave virusa korona, a razmatraju se i mjere koje bi se odnosile na veći broj građana ako se ovakvo stanje produži.

„Trenutno analiziramo stanje i tražimo modalitete koji bi bili najbolji za saniranje štetnih posljedica virusa korona. Svakako da ćemo na neki način morati pomoći građanima. Računi i dalje i idu i troši se energija, te ja ne mogu reći sad da ćemo mi to odmah zaustaviti, ali ćemo sigurno morati donijeti neke mjere u skladu sa zakonskim mogućnostima kojima bismo izašli u susret građanima. Za sada razmatramo nekoliko varijanti, ali ne želim trenutno da izlazim s nekim rješenjima dok ne donesemo konačne odluke. Uglavnom, bit će mjera, ali moramo sve izanalizirati, jer ovo što sad imamo će se uveliko razlikovati od situacije koja nas možda čeka za 60 dana. Zbog toga mi sve uzimamo u obzir, analiziramo moguće scenarije i na osnovu toga ćemo donijeti mjere“, rekao je Petrović.

On je naglasio da će u suradnji s Vladom Republike Srpske Elektroprivreda sigurno biti jedno od prvih poduzeća koje će pomoći građanima, te da očekuje uskoro set mjera koji će objediniti odluke koje donesu entiteti, gradovi i javna poduzeća.

„Ovdje će trebati set mjera. To znači republičkih, lokalnih zajednica i javnih poduzeća. Mi već radimo na prijedlozima što se tiče Elektroprivrede, a Vlada će napraviti tim. Koliko sam upoznat oni već rade na nizu izmjena zakona kako bi se moglo što prije reagirati i sanirati štete. Naglašavam, mi radimo na prijedlozima i sigurno ćemo pomoći najugroženijima, ali sad je najvažnije da zdravstvo izdrži i da radimo na prevenciji ovog virusa i da se spašavaju životi. A onda ćemo krenuti u provođenje mjera na kojima mi trenutno radimo“, rekao je Petrović i dodao:

„Elektroprivreda će u skladu s preporukama Vlade i svojim mogućnostima, pa ako treba i preko toga, tražeći dodatna sredstva naći načina da pogođenim građanima ovom situacijom izađemo u susret.“

U mnogim zemljama su zbog pandemije virusa korona već pokrenuli niz mjera direktne pomoći građanima kako bi se ublažile ekonomske posljedice.

Ekonomisti upozoravaju da se i u BiH mora početi pomagati građanima i da nije dovoljno samo izlaziti u susret gospodarstvu, posebno u vrijeme kad dobar dio gospodarstva ne može ni da posluje, a radnici ostaju bez posla.
Jedan od načina direktne pomoći je putem umanjenja računa od strane javnih poduzeća, a najveću mogućnost za tako nešto imaju elektroprivrede, jer one pored prodaje električne energije na domaćem vrše izvoz i na strano tržište.

Slikovni rezultat za 80 konvertibilnih maraka
Sitni novac
 
„Teško je reći zbog financijske situacije javnih poduzeća tko sve može da pomogne građanima na ovakav način, ali ako se razmišlja o nekim mjerama koje će direktno da olakšaju život građanima onda je umanjenje računa električne energije jedna od mogućih mjera. Koliko bi novca za to trebalo ja u ovom trenutku ne znam, ali je sigurno izvodljivo. Ne smijemo zaboraviti da je Bosna i Hercegovina jedan od rijetkih izvoznika električne energije. Prema tome, elektroprivrede bi nastavile ostvarivati prihod. Sad, koliko bi njima trebalo upumpati novca da bi one nastavile funkcionirati nesmetano mora se precizno izračunati. Ovo bi bila samo jedna od ideja, jer kad vam neko kaže da nećete plaćati 80 KM struje narednih 3 do 6 mjeseci to je isto kao da vam je dao tih 80 KM, a tehnički je lakše izvodljivo nego da osigurate sustav koji će svakome dati 80 KM“, rekao nam je ekonomista Damir Miljević.

06:57:36, 2020-03-25

javna_poduzeca_hrvata_u_bih_2020.jpg
Elektroprivreda HZ HB i HT Eronet

 jkp_vodograd_prozor_rama.png
JKP Vodograd doo Prozor/Rama