3. travnja 1992. Bitka za Kupres– početak otvorene agresije Srba na Hrvate i cijelu Bosnu i Hercegovinu

Objavljeno 03.04.2020. 10:12, Kategorija Poslušajte audio/video

Bitka za strateški iznimno važan Kupres i Kupreška vrata bila je oznaka početka velikog rata Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini. Srbi na čelu s JNA i zločincem pukovnikom Lisicom, do zuba naoružani, pokreću napad osvajanja cijele Bosne i Hercegovine. Nakon tjedan dana borbi Hrvati se povlače iz Kupresa prema Šuici. U bitkama za Kupres izginuo je veliki broj ratnih veterana iz Vukovara.

bitka_za_kupres_1992.godine_7.jpg

bitka_za_kupres_1992.godine_6.jpg

bitka_za_kupres_1992.godine_5.jpg

bitka_za_kupres_1992.godine_4.jpg

bitka_za_kupres_1992.godine_2.jpg

bitka_za_kupres_1992.godine_3.jpg

bitka_za_kupres_1992.godine.jpg

U studenom 1994. Hrvati osvajaju i vraćaju Kupres u hrvatske ruke, gdje će uvijek i ostati.

Dana 3. travnja 1992. godine započela je Bitka za Kupres, koja je trajala tjedan dana i označila prvi veliki sukob hrvatskih i srpskih bosanskohercegovačkih snaga.

Kupreška visoravan za srpske je snage igrala značajnu stratešku ulogu. Naime, za ostvarivanje plana okupacije cijele Bosne i Hercegovine te velikog dijela Hrvatske, teritorij od Kupresa do Livna bio je najvažnije područje, ne samo za srpske snage i JNA, već i za obranu Hrvatske.

Uslijedile su neprestane borbe, čiji se kraj polako nazire 10. travnja, kada srpske snage u jutarnjim satima izvode iznenadni napad na potezu Kupres-Malovan. Nespremne hrvatske snage ne uspijevaju zadržati liniju obrane te su prisiljene na povlačenje s Kupreške visoravni prema Šujici i Livnu.

Borbe su predstavljale sudar dvaju protivnika kojima su glavninu snaga u početnoj fazi sukoba činili pričuvnici bez borbenog iskustva, a stvari su se promijenile u srpsku korist 5. travnja, kada su im došla pojačanja iz zapadne Slavonije. Hrvatske snage zbog lošeg vođenja i zapovijedanja te tehničke inferiornosti prema srpskoj vojsci gube bitku za Kupres.

Srpska je strana u ovom sukobu pokazala pravo lice svog borbenog djelovanja, koje je uključivalo etničko čišćenje Hrvata i muslimane, razaranje stambenih i vjerskih objekata (katoličkih crkava i džamija) i slično. U tjedan dana borbi poginulo je oko 160 pripadnika hrvatskih snaga, od toga 29 pripadnika Kupreške bojne i 19 civila, dok su Srbi imali 85 poginulih i 154 zarobljene osobe.

Wikipedia.org/wiki/Bitka_za_Kupres_1992.
Arhiva Radio Rame