Veliki Četvrtak u crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru

Objavljeno 09.04.2020. 18:36, Kategorija Poslušajte audio/video

Ove godine za čitav svijet, poseban je Veliki tjedan i ovo vazmeno trodnevlje.

Kao što znate služenje svetih misa u katoličkim crkvama uz sudjelovanje vjernika prekinuto je zbog pandemije koronavirusa te se preporučuje njihovo praćenje putem radija, televizije ili interneta.

Radio Rama je omogućila izravan prijenos Mise Večere Gospodnje iz crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru, koju je predvodio župni vikar don Stipica Lešić, a propovijedao je đakon Josip Antukić.

Ova sveta misa je spomen na Kristovu Posljednju večeru, kada je ustanovio euharistiju i darovao nam se pod prilikama Kruha i Vina.

Stoga je liturgijska boja bijela, a ne ljubičasta, a opći ton je slavljenički.

Ipak, uočljiv je i pokornički karakter, a vidljiv je između ostaloga i tako što su, dok se pjeva Slava, zazvonila zvona i više neće zvoniti do Vazmenoga bdijenja.

Zvona će, kako se to kaže u narodu, zavezati. 

Današnji liturgijski odredbi propisuju da se nakon čitanja evanđelja može izvršiti obred pranja nogu (ove godine zbog korona virusa izostavljeno je u svim crkvama), a kao spomen na Kristov čin ljubavi i poniznosti izvršen na Posljednjoj večeri, odnosno na to da je Krist apostolima oprao noge i time im pokazao kako ga treba nasljedovati.

Katolici ulaze danas u duboku tišinu u kojoj vjernik ima prigodu razmisliti o veličini žrtve koju je Isus učinio za svakog čovjeka.

Mise Večere Gospodnje - Veliki Četvrtak

veliki_etvrtak_8.jpg

veliki_etvrtak_7.jpg

veliki_etvrtak_6.jpg

veliki_etvrtak_1.jpg

veliki_etvrtak_5.jpg

veliki_etvrtak_4.jpg

veliki_etvrtak_3.jpg

veliki_etvrtak_2.jpg