Urnebesno: Mađar kaže BiH, a ona prevede Republika Srpska

Objavljeno 17.04.2020. 09:18, Kategorija Poslušajte audio/video

Kad bi se u jednoj rečenici mogla opisati presica mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine Petera Szijjarta u Banja Luci, to bi bilo - on jedno, a ona drugo.  Jer svaki put kad bi Mađar rekao Bosna i Hercegovina, službena prevoditeljica bi rekla - Republika Srpska.

POGLEDAJTE VIDEO (show kreće od 4. minute)

Peter Szijjarto: Došao sam kako bih pokazao poštovanje koje Mađarska ima prema Bosni i Hercegovini i vašim građanima.

Prevoditeljica: Došao sam kako bih pokazao poštovanje koje Mađarska ima prema Republici Srpskoj i vašim građanima.

Peter Szijjarto: Želim puno uspjeha gospodinu predsjedniku Miloradu Dodiku i Bosni i Hercegovini u ovim teškim okolnostima.

Prevoditeljica: Želim puno uspjeha gospodinu predsjedniku Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj u ovim teškim okolnostima.

Peter Szijjarto: Mi ćemo poštovati vaše odluke i nećemo se miješati u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine.

Prevoditeljica: Mi ćemo poštovati vaše odluke i nećemo se miješati u unutarnje poslove Republike Srpske.

Dodiku nije smetalo

Szijjarto je u Banja Luku stigao kako bi podržao Bosnu i Hercegovinu, pardon, Republiku Srpsku, pred izazovima kao što je borba protiv koronavirusa i oporavak ekonomije nakon što prođe kriza.

U svom je govoru, kako prenosi Dnevni Avaz, Szijjarto nekoliko puta rekao Bosna i Hercergovina, ali slubena prevoditeljica na presici uporno je to prevodila sa 'Republika Srpska'. Naravno, članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjednici entiteta RS Željki Cvijanović i entitetskom premijeru Radovanu Viškoviću, koji su također bili na presici, to nije nimalo smetalo, iako je svima bilo jasno, pa i onima koji ne znaju mađarski, da je Szijjarto govorio od državi Bosni i Hercegovini, a ne o entitetu Republike Srpske.