Za jedan kilometar obnovljene ceste, tri političke opcije preuzimaju zasluge

Objavljeno 27.06.2020. 07:38, Kategorija Novosti

Tri političke opcije preuzimaju zasluge za rekonstrukciju dionice od 1,2 kilometra. To što je ostalih 17 kilometara u lošem stanju, nikog ne zanima.

„Čija je ovo pjesma“ višestruko je nagrađivani dokumentarni film kojeg potpisuje redateljica Adela Peeva. Ona glazbenike i stanovnike Turske, Grčke, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Bugarske ispituje o porijeklu jedne pjesme. Svi su listom odgovarali – to je izvorno naša pjesma, naš je narod zaslužan za njen nastanak, a svi ostali su je lažno prisvojili, piše Žurnal.

„Čiji je ovo asfalt“ mogao bi biti pandan ove priče, gotovo svakodnevne na bosanskohercegovačkoj političkoj estradi, naročito u izbornim godinama. Pogubnije od spoznaje da asfaltiranje nekoliko metara trotoara, poput onog ispred zgrade Predsjedništva BiH ili nekoliko stotina metara lokalne ceste postaje predmetom gromoglasne medijske eksploatacije, jeste svojatanje zasluga za isto.

Posljednji primjer imamo u Zenici. Okončanjem rekonstrukcije 1,2 od ukupno 18 km puta koji vodi prema 26 naselja sliva Babine rijeke, Seoca, Briznika, Arnauta, Babina pa sve do Puhovca, slijedile su stranačke samohvale kako su upravo oni zaslužni za uređenje dijela puta, kako kažu “konačno, nakon 25 godina“.

A-SDA se pohvalila urađenim putem svog ministra prostornog uređenja Arnela Isaka uz prethodne medijske najave kako „ministar Isak izdvaja milijun maraka za sanaciju puta“.

Zasluge svojata i SDA, smatrajući da je ovo „njihov“ kanton, pa samim tim i novac iz proračuna.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je stanovnicima ovog područja uoči prošlih lokalnih izbora mnogo toga obećavao, pa je za „upliv“ županijskog novca kojim raspolažu SDA i dijelom A-SDA morao ubaciti i svoje zasluge.

Istina, asfaltirano je iz gradskog proračuna i nekoliko kratkih dionica prema pojedinim naseljima ovog područja, za što je zasluge preuzeo Kasumović.

Zašto su za SDA, Kasumovića i A-SDA važna naselja sliva Babine rijeke? Na posljednjim lokalnim izborima Kasumović je za mjesto gradonačelnika nadmašio konkurenta iz SDA Naidina Ahmetspahića za oko 2200 glasova.

Na ovom području koje je slovilo kao „tvrda“ SDA glasačka baza, Kasumović je bio uspješniji. Babinski sliv ima oko 4700 glasača i jasno je da oni mogu donijeti prevagu na narednim izborima, a za tako nešto treba imati podlogu u „održanim obećanjima“. Zato politički rivali koriste rekonstrukciju puta za političku samopromociju na račun proračunskog novca.

To što se radi o rekonstrukciji dionice duge samo 1,2 kilometra, a da je ostalih 17 u izuzetno lošem stanju, ostaje u drugom planu.

Zato u danima kada se ne mogu poput gradonačelnika pohvaliti asfaltiranjem, pojedinim strankama dobro dođe i zahvala na projektu – ugradnje nadzorne kamere.

Naravno, građanima ovakva međustranačka „takmičenja“ mogu samo koristiti, ali problem je što su u pozadini samo interesi stranaka. Da je drugačije, mještani primjera radi Gundulićeve ulice u Zenici, izuzetno frekventne jer je tu i Gradsko groblje Crkvice, ne bi godinama uzalud molili za asfaltiranje nekoliko stotina metara njihove ulice prepune rupa. No, problem očito predstavlja što zeničkim političarima nisu interesantni. Na posljednjim izborima ovdje je najviše glasova za Gradsko vijeće dobio HDZ 1990….