Njemačka od danas priznaje PCR testove iz BiH

Objavljeno 01.07.2020. 16:06, Kategorija Obavijesti

Njemačke nadležne institucije su potvrdile Veleposlanstvu BiH u toj državi da su Bosnu i Hercegovinu stavile na listu zemalja čije PCR tetstove na koronavirus priznaju.

Tako će državljani BiH moći biti izuzeti od zahtjeva za karantenu u skladu s odgovarajućim propisima o karanteni nadležnih saveznih država, pod uvjetom da PCR testom iz ovlaštenih laboratorija u BiH mogu dokazati da nisu zaražene koronavirusom.

Kako je rečeno, riječ o diplomatskoj aktivnosti Veleposlanstva BiH u Njemačkoj koje je u proteklim danima vodilo intezivne razgovore sa nadležnima u toj zemlji, a nakon što je Institut Robert Koch ranije objavio instrukciju da Njemačka ne priznaje PCR testove na koronavirus iz Bosne i Hercegovine, piše Klix.ba.

Naime, nedavno su u spomenutom institutu objavili listu od 131 zemlje koje se smatraju rizičnim, a među kojima je i BiH. Prema toj ranijoj instrukciji onaj koji ulazi u Njemačku, a koji je u prethodna dva tjedna bio u bilo kojoj zemlji sa spiska, on po dolasku u Njemačku mora računati na obvezu izolacije.

Međutim, BIH je sada i službeno izuzeta od zahtjeva za karantenu u skladu s odgovarajućim propisima o karanteni nadležnih saveznih država, pod uvjetom da medicinskim certifikatom mogu dokazati da nisu zaražene koronavirusom. U tu svrhu moraju predočiti molekularno biološki test ili tzv. PCR test ne stariji od 48 sati.