Obilježena 48. obljetnica stradanja bugojanske skupine– Fenix 72

Objavljeno 04.07.2020. 13:47, Kategorija Novosti

U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva danas je obilježena je 48. obljetnica od dolaska i djelovanja hrvatske oružane postrojbe na prostoru bivše Jugoslavije, poznatije kao Bugojanske skupine.

Program obilježavanja započeo je svetom misom na groblju Lužani u župi Skopaljska Gračanica kod Bugojna.

Nakon svete mise održana je komemoracija kod spomenika na Raduši.
Nakon komemoracije druženje je nastavljeno u Ramskoj kući na Makljenu.

Bugojanska skupina, odnosno Fenix skupina naziv je za hrvatsku domoljubnu paravojnu skupinu koja je ušla na područje Jugoslavije 20. lipnja 1972., s ciljem da pokrene pobunu i sruši komunističku vlast, odnosno Jugoslaviju. Bugojansku skupinu je organiziralo Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), tajna organizacija koja je bila osnovana 1961. godine u Australiji, a koja je djelovala i u Europi te u SAD-u. Osnovni cilj HRB-a bilo je oslobođenje Hrvatske od Jugoslavije.

Skupina je se ubacila preko Dravograda u Jugoslaviju, 20. lipnja 1972., s ciljem da stigne na Tromeđu tj. na planinu Radušu, na području općine Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Već 25. lipnja 1972. dolazi do prvog sukoba Bugojanske skupine s milicijom, a potom s JNA, i Teritorijalnom obranom. Jugoslavenske snage činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije), JNA i TO, koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. To im je naposljetku i uspjelo, uz pomoć doušnika i UDBE, tek 24. srpnja 1972. godine.

Petnaest pripadnika Bugojanske skupine izgubili su živote na različitim mjestima u BiH tijekom sukoba, a četvorica su bila zarobljena.
Vojni sud u Sarajevu ih je nakon uhićenja (Mirko Vlasnović, Đuro Horvat, Vejsil Keškić i Ludvig Pavlović), osudio na smrt 21. prosinca 1972. Trojica su pogubljena (Strijeljanje je izvršeno u Rakovici blizu Sarajeva), jedini preživjeli bio je maloljetnik Ludvig Pavlović osuđen je na zatvorsku robiju, a poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima u sukobu s kolonom JNA u Studenim Vrilima kod Posušja pred rat u Bosni i Hercegovini. Ovaj gnjusni čin ubojstva Ludviga Pavlovića djelo je Hrvatskih UDBAŠA i Kontraobavještajaca, koji su sebe kasnije predstavljali kao najveće domoljube.

Bugojansku skupinu činilo je 19 članova.
Upad Bugojanske skupine uzdrmao je partijske, vojne i policijske krugove, što je priznao i sam predsjednik Tito rekavši: "...dobro smo dobili po glavi...".

Bugojanska skupina | Author: Screenshot Youtube

radusa_bugojanska_grupa_4.7.2020..jpg

radusa_4.7.2020._2_bugojanska_grupa.jpg