Znaš li, sine, tko je Šoljić Kata

Objavljeno 08.07.2020. 17:52, Kategorija Poslušajte audio/video

Na današnji dan prije 12 godina preminula je Kata Šoljić – majka četvorice poginulih branitelja Vukovara i junakinja Domovinskog rata.

Kata je rođena 23. veljače 1922. u Vukšiću Donjem kod Brčkoga, a preminula je 8. srpnja 2008. godine u Zagrebu.

Ona je simbol patnje i hrabrosti hrvatske majke u Domovinskom ratu. U Domovinskom je ratu izgubila četvoricu sinova: Niku, Ivu, Miju i Matu.

Ja sam Kata Šoljić, Hrvatica, majka iz Vukovara. Imam 79 godine, rodila sam i odgojila šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje Domovine Hrvatske od srpskog agresora u ovom Domovinskom ratu 1991. godine. Od istih neprijatelja stradala su mi četiri nedužna brata u Drugom svjetskom ratu, a suprug mi je čudom ostao živ. Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj.

Ni jednog tijela, ni jednog groba nad kojim bih zaplakala. No, moji sinovi svoje živote nisu dali uzalud. Ostali su braniti svoj grad, takvi su bili moji sinovi, riječi su Kate Šoljić koje će zauvijek ostati upamćene.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrijednosti.

Godine 2004. godine primila je nagradu Junakinja hrvatskoga Domovinskoga rata, koju je dodijelila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata.

/Jabuka.tv/HMS/