Preminuo Pero Gudelj

Objavljeno 24.11.2020. 11:44, Kategorija Obavijesti

Pero Gudelj, osnivač 'Fisa', preminuo je nakon kraće i teške bolesti u Vitezu, potvrđeno je iz "Fis"  doo Vitez.
 
Gudelj se posljednjih mjeseci liječio u Austriji i Bosni i Hercegovini. Bio je suvlasnik trgovačkog lanca 'Fis' Vitez, jedne od najvećih kompanija u BiH, koja zapošljava 3.250 radnika, javio je Avaz.
 
Pero Gudelj
 
Pero Gudelj rođen je 26.svibnja 1955. godine u selu Gornja Večerska u Vitezu.
 
Odrastajući u siromašnoj obitelji, već u ranom djetinjstvu razmišljao je kako sebi i svojoj djeci osigurati bolje uvjete za život. Ljubav mu je od malih nogu bila harmonika.
Svirajući na svadbama, kako sam kaže zaradio je prve novce. Pred protekli rat ulaže ih u videoteku uz koju uskoro otvara i prvu kabelsku televiziju na prostorima bivše Jugoslavije.
 
Početkom 90-ih godina, dok je rat još trajao u BiH, Pero Gudelj bio je među rijetkima koji su i tad razmišljali od čega i kako živjeti nakon rata. 1992. godine registrirao je poduzeće 'Fis' koje je tada brojalo desetak radnika. Trgovina s kojom je krenuo devedesetih godina danas se razvila do većini nas neslućenih razmjera, ali ne i Peri Gudelju za kojeg njegovi suradnici i prijatelji kažu kako je oduvijek znao kako razviti biznis i imao za to, pokazalo se, neophodnu viziju.
Po trgovačkom centru 'Fis' kojeg u dane vikenda posjeti preko 30 tisuća kupaca, danas je poznat ne samo Vitez već i cijela središnja Bosna, pa i BiH. Uz viteški, Pero Gudelj vlasnik je još osam prodajnih objekata u BiH , dva u Hrvatskoj i jednog u Beču.
 
Fis surađuje sa 1500 partnera iz 50 zemalja svijeta. Na više od 180 tisuća metara četvornih prodajnog prostora, Fis ima ponudu od 250 tisuća različitih artikala što ga svrstava u vrh prodajnih lanaca u BiH. No, Pero Gudelj već je odavno svjestan da bez proizvodnje nema zdrave ekonomije te su razvojni planovi Fisa vezani upravo uz proizvodnju. Već nekoliko godina Fis proizvodi tekstil i čarape, a posebno su ponosni na vlastitu robnu marku namještaja 'Ambyenta'. Svaki pojedinačan proizvodni segment razvijaju uz pomoć svojih inozemnih partnera, što znači da su Fisovi proizvodni pogoni opremljeni po europskim standardima, odnosno imaju strojeve koji su posljednja riječ tehnike u Svijetu.
 
Gudelj kaže kako mu je dosadilo gledati kako se iz BiH izvozi kvalitetno puno drvo, a potom uvozi namještaj. 'Mi sami možemo praviti isto tako dobar namještaj jer imamo kvalitetnu sirovinu, znanje i sposobnost. Dodamo li tome suvremene strojeve uspjeh ne može izostati', razmišljanja su Pere Gudelja. Već sad Gudelj je osigurao bankarsku podršku, pronašao strateške partnere u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji s kojima planira proširiti proizvodnju namještaja na dodatnih 50 tisuća metara četvornih.
 
Za proizvedeni namještaj od punog drveta već je osiguran plasman na tržištu navedenih, ali i drugih zapadnoeuropskih zemalja. Planovi su mu proširiti i proizvodnju tekstila i čarapa ,nastaviti razvijati vlastitu prodajnu mrežu otvaranjem novih centara u BiH i Hrvatskoj te ulagati u turističke potencijala središnje Bosne. Uspjeli li realizirati ove razvojne planove, Fis će uz sadašnjih skoro dvije tisuće radnika, uposliti dodatnih tisući i pol. Kao rijetko koji poduzetnik Gudelj je svjestan kako je BiH sa manje od četiri milijuna stanovnika malo tržište. Već sad on se polako okreće tržištima europskih zemalja idući tako nekoliko koraka prije političara. Dok oni o Europskoj uniji uglavnom samo pričaju, Pero Gudelj već je spreman za europsko tržište i njihove standarde u prodaji i proizvodnji.
 
Ponosan na svoje podrijetlo i svoj rodni kraj
Iako je vlasnik ogromnog poslovnog carstva, Pero Gudelj u biti je isti čovjek kakav je oduvijek bio. Voli svoje rodno selo i običaje, a rado i zasvira harmoniku. Nijedno veselje niti fešta na koju dođe Pero Gudelj ne završi bez njegove pjesme i svirke. Uz harmoniku, najradije pjeva o svome selu i rodnom kraju.. Ne srami se svojeg podrijetla ni skromnog obrazovanja. Za sebe će uvijek reći da je dijete sa sela koje voli puno raditi, svirati i pjevati.

Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing