Nijemci u potpunosti postali vlasnici kompanije, ulažu 15 miliona eura i zapošljavaju 50 radnika

Objavljeno 14.04.2021. 06:46, Kategorija Novosti

Kompanija Dolomit d.o.o. iz Kupresa, koja se bavi eksploatacijom i preradom kamena, na dobrom je putu krenuti u smjeru novog i drugačijeg rada i poslovanja, koje bi trebalo donijeti dobre rezultate, na zadovoljstvo vlasnika, zaposlenika i općenito lokalne zajednice, piše Večernji list BiH.

Nakon razmjerno dugačkih i detaljnih istraživanja, upoznavanja i pregovaranja, njemačka grupacija Brilliant 3221 GmbH iz Berlina kupila je u cijelosti Dolomit te pravno i praktički formalno preuzela upravljanje i daljnje poslovno vođenje i preslagivanje tvrtke.

Prijenos vlasništva

U nedjelju su u Kupres došla četvorica zaposlenika iz grupacije Brilliant 3221 GmbH iz Berlina, na čelu s direktorom Janom Weverom, i jučer provela prvi radni dan na poslu u Dolomitu.

- Pokrenuli smo postojeća proizvodna postrojenja, sve je u funkciji i uspješno je započelo, međutim, eksploataciju kamena smo odgodili jer je na kamenolomu snijeg od 40 do 50 cm. Nastavit ćemo čim se vremenske prilike poprave. Plan je nastaviti s dosadašnjom proizvodnjom, razgovarat će se s dosadašnjim i novim kupcima - kaže Tomislav Bagarić, dosadašnji direktor i jedan od 13 dosadašnjih vlasnika tvrtke Dolomit, koju su u privatizaciji kupili 2000. godine. Bagarić je na čelu Dolomita bio 28 godina, sad će biti glavni savjetnik novog direktora Dolomita Jana Wevera. Dodaje kako sada slijedi razdoblje transformacije, njemački partneri i vlasnici odlučit će kojim tempom i koliko će se radnika zaposliti…

- Bili smo klasična betonara, radili tzv. grube frakcije za nasipe, za betonare, uglavnom na području Duvna i Livna, a novi partner će raditi program mikrofrakcija: za žbuke, umjetni kamen, keramička ljepila i za neke druge primjene. Dvije godine pripremali smo za njemačke partnere dokumentaciju, za probu smo izbušili 700 metara u dubinu kako bismo se uvjerili da naš kamen ima kvalitetu i kvantitetu.

Oni su to potvrdili i to je bio temelj za potpisivanje ugovora. Naši partneri obećali su uložiti dodatna financijska sredstva koja će donijeti nova zapošljavanja - objašnjava Bagarić.
Prema poslovnom planu, proizvodit će se 300.000 tona različitih proizvoda iz programa mikrofrakcija, veći dio ići će u izvoz, a ostali na tržište BiH. Za to će biti potrebno instalirati nova, suvremena proizvodna postrojenja.

Posao za mlade

- Posao će dobiti naši mladi ljudi koji žele raditi, a siguran sam kako će nova tvrtka osigurati vrhunske plaće i zaradu kojom će biti zadovoljni - tvrdi Bagarić. Poduzeće Dolomit postoji već 80 godina, do rata je zapošljavalo do 150 radnika, a donedavno, prije njemačkog preuzimanja, imalo je 30-ak zaposlenih.

Direktor Wever najavio je kako je plan u sljedećih pet godina uložiti 10 do 15 milijuna eura i zaposliti oko 50 domaćih radnika.