S tržišta BiH se povlače omiljeni sladoledi, ali i riba

Objavljeno 03.08.2021. 10:00, Kategorija Obavijesti

S tržišta BiH povlače se različite serije sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms zbog utvrđenog prisustva pesticida, te smrznuti proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" zbog parazita, priopćila je Agencija za sigurnost hrane BiH.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen-oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, a iz Agencije za sigurnost hrane su naveli da ih je o tome obavijestio punomoćnik društva "Mars".

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka i LOT-a, objavljeno je na stranici Agencije za sigurnost hrane BiH.

Kako su pojasnili Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen-oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva, pa u skladu s tim nije dozvoljeno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten, prenosi Hercegovina.info.

Proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" stavljen je na tržište BiH pod robnom markom "Bingo", a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Riječ je o pvc pakiranju od jednog kilograma s datumima pakiranja od 24. ožujka, 1. lipnja i 7. lipnja ove godine, te o pakiranjima od dva kilograma s datumom pakiranja 1. i 7. lipnja ove godine.

Navedeni proizvod porijeklom je iz Španjolske, naveli su iz Agencije.

O tome je Agenciju za sigurnost hrane BiH obavijestila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Iz Agencije su pojasnili da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju staviti u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.