Predsjedništvo BiH odbilo poslati helikopter za gašenje požara u Široki Brijeg

Objavljeno 03.08.2021. 17:50, Kategorija Obavijesti

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odbilo je zahtjev vatrogasaca da im u gašenju velikog požara iznad Širokoga Brijega u pomoć dođe helikopter Oružanih snaga BiH, doznaje portal Jabuka.tv.

Neslužbeno doznajemo da je glavni krivac srpski član Milorad Dodik koji nije htio dati svoju suglasnost za angažiranje helikoptera, a koja je nužna s obzirom da je tročlano Predsjedništvo vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

Pretpostavlja se da je razlog nedavanja suglasnosti odluka Narodne skupštine Republike Srpske kojom državnici iz ovog entiteta bojkotiraju rad institucija na razini BiH zbog toga što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Kaznenog zakona kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida te veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

Inače, procedura za podizanje helikoptera je komplicirana – baš kao i ova država:

Prvo zapovjednik vatrogasaca zahtjev za angažiranje helikoptera OS BiH šalje općinskoj odnosno gradskoj civilnoj zaštiti, potom iz lokalne civilne zaštite zahtjev ide dalje prema županijskoj Upravi civilne zaštite. Županijska pak zahtjev prosljeđuje Federalnoj upravi civilne zaštite, a ona Ministarstvu sigurnosti BiH, a ono Ministarstvu obrane BiH da bi na posljetku zahtjev trebalo odobriti Predsjedništvo BiH.

Dodik je istu stvar uradio prije nekoliko dana kada je odbio dati suglasnost za korištenje helikoptera za gašenje požara u Neumu.

I tko zna po koji put se preko leđa građana, ovoga puta ugroženih ljudskih života i stambenih objekata, lome politička koplja u ovoj tužnoj državi.

Podsjećamo, helikopter Oružanih snaga BiH posljednji angažman na području Širokoga Brijega imao je 29. kolovoza 2016. godine kada je u četiri naleta izbacio deset tona voda na vatrenu buktinju kod Ljutog Doca.

www.jabuka.tv