Pregled tjedna 17. - 23. kolovoza 2021

Objavljeno 23.08.2021. 13:12, Kategorija Poslušajte audio/video

Iza nas tjedan koji su opet obilježili požari i poplave , a na Grenlandu je prvi put otkako postoje mjerenja pala kiša.
Vrh ledenog pokrova je na 3.216 metara nadmorske visine i jedino što ondje uobičajeno pada je snijeg. Međutim, temperatura je 14. kolovoza ondje bila iznad nule punih 9 sati, što je dovelo do zabrinjavajućeg topljenja snijega i leda.

Oko 12.000 stranih državljana i Afganistanaca koji su bili zaposleni u Veleposlanstvima i drugim organizacijama evakuirano je otkako su talibani ušli u Kabul – objavio je NATO. Prema navodima NATO-a u proteklih sedam dana u zračnoj luci i okolini poginulo je najmanje 12 osoba.

Ministri vanjskih poslova NATO-a pozvali su talibane na olakšavanje evakuacije i prekid nasilja u Afganistanu. Izražena je zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava, posebice prava žena, djece i manjina. NATO je obećao nastavak podrške afganistanskom narodu, ali više na terenu neće imati nijednog svog vojnika.

Na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u Berlinu se sastao s kancelarkom, gdje su razgovarali o trenutačnim političkim događanjima u BiH. Tijekom razgovora fokus je bio na reformama potrebnim za napredovanje BiH u okviru procesa euroatlantskih integracija.

Sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel pokazao je da između dvije svjetske sile postoje velike razlike u sta-vo-vi-ma o brojnim pitanjima. Izuzetak je bilateralna ekonomska suradnja, ali se slažu da je dijalog važan i pored brojnih razmimoilaženja.

Tužiteljstvo BiH priopćilo je da je nakon Odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o izmjenama Kaznenog zakona BiH, kojima se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina, ova institucija zaprimila ukupno 29 prijava kršenja zakona.
S obzirom na to da su istrage u tijeku, iz Tužiteljstva su priopćili kako ne mogu otkrivati detalje samih slučajeva, ali su naglasili kako je između ostalih zaprimljena i prijava protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Pregled tjedna 23.08.2021.