Školska godina u HNŽ-u počinje 6. rujna u punom kapacitetu

Objavljeno 24.08.2021. 09:28, Kategorija Obavijesti

Nova školska 2021./2022.godina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji počinje 6. rujna. Kako sada stvari stoje, nastava će se odvijati bez ikakvih ograničenja, a školarci će sjesti u klupe u punom kapacitetu. Epidemiološka situacija uveliko će odrediti hoće li se nastavni proces tijekom školske godine mijenjati, piše Federalna.ba.

Devet radnih dana dijeli nas od početka nove školske godine u HNŽ. Učenici i roditelji uveliko su u potrazi za školskim udžbenicima, koji svake godine iziskuju velike financijske izdatke.

Ove godine, kao i prethodnih, Udruga roditelja Naša djeca u Mostaru organizira razmjenu i prodaju udžbenika koja je zakazana za četvrtak od 16 do 20 sati.

Ove godine smo odlučili organizirati na otvorenom prostoru ispred Lutkarskog kazališta Mostar. To je iza Kosače u njihovom lijepom parku. Značajna je to akcija za sve roditelje i djecu. Družimo se i učimo osnove ekonomije. Mala raja uči kako koju markicu zaraditi, kako se družiti, kako iskoristiti tu aktivnost da se što povoljnije spremimo za novu školsku godinu“ pojašnjava Jurica Milinković član Upravnog odbora roditelja Udruge Naša djeca.

Za novu školsku godinu spremaju se i u Sindikatu učitelja HNŽ-a. S obzirom na to, jučer su uputili prijedlog Vladi HNŽ-a u kojem jasno iznose svoje zahtjeve i to u interesu učenika. Jedan od prijedloga je, među ostalima, da nastava počne 6. rujna.

Drugo što smo dali prijedlog je da se nastava odvija u potpunosti. Znači fizički kontakt učenika i učitelja. Da sat traje 45 minuta sa svim izvannastavnim aktivnostima i izričito ćemo biti pod svaku cijenu da ne bude grupa. Djeca se ne dijele u grupe. Ako treba da se postave prepreke između učenika tako da nema kontakta“ poručuje Slavko Lauš predsjednik Sindikata učitelja HNŽ.

Iz Vlade HNŽ i resornog ministarstva stigla je potvrda da nova nastavna školska godina službeno počinje 6. rujna.

Želja je i nakana ministarstva da se nastavni proces odvija normalno bez ikakvih ograničenja ali ovisno o epidemiološkoj situaciji. Logično je da trebamo promišljati i o zdravlju ljudi,sigurnosti u smislu zdravstva i djece i prosvjetnih djelatnika. Ovisno od toga kakva će tih dana biti epidemiološka situacija, tako će se i krenuti u nastavni proces“ kaže Pero Pavlović glasnogovornik Vlade HNŽ.

Sindikati učitelja, kao i roditelji, smatraju da se mora odvijati redovna nastava.

Izričito smo protiv Viber, Whatsapp i drugih oblika online nastave jer to ne možemo prihvatiti. Nemamo precizne, niti je to itko radio, preciznu analizu, ali pretpostavke su da su učenici 30 do 40 % usvojili predviđenih nastavnih sadržaja. To je katastrofa“ poručuje Slavko Lauš predsjednik Sindikata učitelja HNŽ.

Ova online nastava što je išla, to je bilo samo školovanje naše djece uz podršku roditelja u svakom pogledu. Od edukacije djeteta do tehničke podrške koju smo morali osigurati da bi dijete koliko toliko pristupilo tom vidu obrazovanja. Dosta izazovno, potporu nemamo nikakvu“ dodaje Jurica Milinković član Upravnog odbora roditelja Udruge Naša djeca.

Potpora bi trebala stići za kategoriju socijalno ugroženih obitelji u HNŽ u vidu torbi i školskog pribora, a još nije poznato tko će od njih dobiti besplatne udžbenike za koje financijska sredstva izdvaja Federalnog ministarstvo prosvjete.

Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing