Sukobi policije i prosvjednika, šok bombe i suzavac, Porfirije stigao helikopterom

Objavljeno 05.09.2021. 09:28, Kategorija Novosti

Crnogorska policija počela je u nedjelju rano ujutro akciju razbijanja prosvjeda na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita SPC Joanikija, koje je trebalo započeti u 8 ujutro, tako što je suzavcem razbila grupu prosvjednika koji su se nalazili na središnjem trgu crnogorske prijestolnice.

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije sletjeli su jutros na Cetinje helikopterom. Svečanost ustoličenja uskoro će početi, oglasila su se crkvena zvona, javlja portal Nova.rs.

Prema navodima crnogorskih Vijesti, autobusi sa svećenstvom koji su se jutros zaputili prema Cetinju, vratili su se u Podgoricu. Tome svjedoče i videozapisi. Prema navodima Radio-televizije Crne Gore, njihov odlazak na Cetinje odgođen je do daljnjega.

Akcija policije počela je u 6 sati ujutro, a mediji u Podgorici prenose da je policija koristila suzavce i šok bombe kako bi rastjerala grupu od nekoliko stotina prosvjednika koji su u zoru počeli da okupljati na središnjem trgu. Prosvjednici su na policiju bacili molotovljev koktel, javlja portal Nova.rs.

Crnogorske Vijesti javljaju da je jedan sudionik prosvjeda jutros uhićen. Također javljaju da je iz Podgorice krenulo desetak policijskih kombija, kao i bager i dva vatrogasna vozila.

Prosvjednici i dalje drže barikade na ulazu u Cetinje. Kada je jutros stigla policija poručila im je kako nisu prijavili okupljanje te im dala rok od dvije minute da se raziđu. Okupljeni su odgovorili psovkama i prijetnjama. Kasnije su se čuli pucnjevi, a barikada je zapaljena.

Prosvjednici žele spriječiti da Joanikije bude ustoličen u povijesnoj i vjerskoj crnogorskoj prijestolnici. Procjena medija je da se na barikadama nalazi nekoliko tisuća prosvjednika.

Savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović, bivši ravnatelj policije, koji je jutros sudjelovao u napadima na policiju,te još pet sudionika prosvjeda jutros su uhićeni, javljaju crnogorski mediji, a vijest o uhićenju Veljovića potvrdio i premijer Zdravko Krivokapić.

Premijer Krivokapić optužio je jutros na Twitteru vrh DPS-a, stranke predsjednika Mila Đukanovića, da je naredio i organizirao prosvjede na Cetinju.

Napad na policiju je napad na državu! Sve što se dešavalo juče i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u saradnji sa organizovanim kriminalnim grupama kojima će država stati na put, poručio je.

'Nećemo odustati'

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je u subotu navečer da Srpska pravoslavna crkva neće odustati od ustoličenja mitropolita crnogorskog Joanikija na Cetinju u nedjelju.

"Ujutro s Božjom pomoći i molitvom za mir svi arhijereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog", rekao je patrijarh za Tanjug.

Poručio je da SPC nikad neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na Twitteru je objavio da je situacija na Cetinju dramatična.

Na rubu smo katastrofe. Ne dopustite da se, zbog nečega što se može izbjeći, Crna Gora zavije u crno. Još uvijek nije kasno. Apeliram na sve da ostanu pribrani. Proći će i ovo, a mi ostajemo da živimo zajedno, napisao je.

image

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a.

Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet. Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) dominantna je u zemlji, ali mnogi je optužuju da služi beogradskim interesima.

No, Joanikije smatra da se taj čin politizira i kaže da nitko nema pravo tražiti od SPC-a da ga premješta u neko drugo mjesto.

U petak je predsjedništvo Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića pozvalo SPC da, ako želi mir u Crnoj Gori, izmjesti ustoličenje mitropolita Joanikija iz Cetinjskog manastira i taj vjerski čin održi u nekom drugom hramu izvan stare crnogorske prijestolnice.

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje.

Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, izabran je u svibnju na Arhijerejskom saboru u Beogradu za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a, a na tom mjestu će zamijeniti mitropolita Amfilohija, koji je krajem prošle godine preminuo od posljedica infekcije koronavirusom.

image