Cvitanović: Dokle god je ovakvo uređenje BiH, ne pristajem na napuštanje HNS-a

Objavljeno 07.09.2021. 08:15, Kategorija Obavijesti

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, govorio je o predstojećem Izbornom saboru na kojem će biti birano novo rukovodstvo stranke, kazavši da ne pristaje na napuštanje Hrvatskog narodnog sabora dok je ovakvo uređenje u BiH.

Cvitanović podsjeća da HDZ 1990 djeluje sukladno Deklaraciji koja je usvojena na prethodnom saboru.

Političkih preokreta neće biti, ali bit će određenih kadrovskih promjena. Značajnijih političkih odstupanja neće biti ako ja nastavim voditi ovu stranku, kazao je za N1.

Komentirao je navode da će se za predsjednika stranke kandidirati i Martin Raguž.

Ne zna se tko će sve biti kandidati za predsjednika stranke. Od 10. do 20. rujna je rok za prijave, pa ide kampanja i prikupljanje stotinu potpisa. Najavio sam svoju kandidaturu, prikupit ću potpise, a pročitao sam da će se i Raguž kandidirati. Tko će biti treći kandidat ne znam, kazao je.

Govoreći o zahtjevu Županijskog odbora HDZ 1990 Posavina koji traži izlazak stranke iz HNS-a, Cvitanović kaže da se o svakom zahtjevu treba razgovarati.

Ali moji politički stavovi su poznati. Dokle god se ne promijeni Izborni zakon i riješi predstavljanje Hrvata, ja ne podržavam napuštanje HNS-a, istakao je.

Navodi da zbog problema političkog predstavljanja i mogućnosti da mnogobrojniji narod bira političke predstavnike Hrvatima, hrvatski glasači se priklanjaju HDZ-u BiH, pošto je najbrojnija hrvatska stranka.

Dokle god je ovakvo uređenje BiH, ne pristajem na napuštanje HNS-a, kategoričan je Ilija Cvitanović.