Vasilj: Schmidtova izjava o Predsjedništvu je veliki iskorak, ali ne dođe li do dogovora oko Izbornog zakona, prijevare treba spriječiti OHR

Objavljeno 07.09.2021. 14:57, Kategorija Obavijesti

 „Izjava visokog predstavnika Christina Schmidta da su Željka Komšića u Predsjedništvo BiH više birali Bošnjaci nego Hrvati je glas razuma u pustinji prijevare, uzurpacije i poniženja“ - rekao je docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru dr. Miroslav Vasilj u unitervjuu za portal Dnevnik. ba. „Schmidt je rekao ono što svi znamo. Javno priznanje uzurpacije hrvatske pozicije u danas krnjem Predsjedništvu BiH je važna gesta s obzirom na njegovog prethodnika Valentina Inzka koji je podupirao tu prijevaru“ - kazao je Vasilj. 

Ističe da ukoliko bošnjačka strana i dalje bude inzistirala na hegemonističkoj politici glede Izbornog zakona Schmidt treba bonnskim ovlastima zaustaviti daljnje prijevare. „Tu ne mislim samo na Predsjedništvo nego i na Dom naroda. Taj važni Dom želi se svesti na razinu Vijeća naroda u RS-u koje nema nikakve ovlasti. Svim se političkim sredstvima treba oduprijeti takvoj politici“ - navodi Vasilj. 

Kao rješenje nudi vraćanje otete pozicije člana Predsjedništva BiH, jačanje ovlasti Doma naroda te izgradnju mehanizama da se on popunjava izaslanicima koji su izborna volja biračkoga tijela, a ne onima koji se lažno predstavljaju Hrvatima zbog sustavnog preglasavanja. 

Vasilj drži kako bi bilo mudro i zrelo za budućnost BiH da umjesto intervencije OHR-a dođe do dogovora legitimnih predstavnika Hrvata i Bošnjaka glede Izbornog zakona. „No da bi se to dogodilo predsjednici tri bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović, SDP-a Nermin Nikšić i DF-a Željko Komšić moraju raščistiti smatraju li da su Hrvati politički narod ili ne. Tu leži glavni problem“ - naglasio je Vasilj. 

Založio se za građansko načelo. „Ali ne Quasimodo građansko koje promoviraju SDA, SDP i DF, a pomoću kojeg žele unitarističko-nacionalističkom politikom uništiti jedan narod. Građansko nije prijevara malobrojnijeg nego upravo suprotno. Svi smo mi za građansko, ali moramo prije toga riješiti nacionalna pitanja. Eto zašto je potreban Dom naroda i povratak uzurpirane pozicije u danas krnjem Predsjedništvu BiH“ - poručio je. 

„Tek nakon rješavanja ovih predpolitičkih tema napokon ćemo se moći baviti jačanjem gospodarstva, ulaganjem u znanost, istraživanja i obrazovanje, digitalnom transformacijom, zaštitom okoliša. Treba prestati mrcvariti ovu zemlju i njezine ljude. I pustiti nas da živimo životom dostojnog čovjeka – prosječnog Europljanina“ - rekao je Vasilj.