Toni Kukoč primljen u Košarkašku kuću slavnih

Objavljeno 12.09.2021. 08:48, Kategorija Obavijesti

TONI KUKOČ uvršten je u Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu.

U nju je ušao iz osmog pokušaja, nakon što su ga Chicago Bullsi nominirali 2014. godine, i tako je postao peti Hrvat u društvu košarkaških besmrtnika. Prije njega ta je čast ukazana Krešimiru Ćosiću 1996., Draženu Petroviću 2002., Mirku Novoselu 2007. i Dini Rađi 2018. godine.

U kuću ga uveo Jordan

Kukoča je u Kuću uveo za mnoge najbolji košarkaš svih vremena i njegov bivši suigrač iz dana provedenih u slavnim Chicago Bullsima, Michael Jordan.

”Htio bih zahvaliti gospodinu koji sjedi ovdje. Hvala Michaelu Jordanu i Scottieu Pippenu što su me razbili na Olimpijskim igrama 1992. i natjerali me da radim još više kako bih bio važan član Bullsa”, kazao je Toni u govoru.

Jedan od najboljih hrvatskih košarkaša u NBA ligi je proveo 13 godina, a one najbolje u za mnoge najboljoj NBA momčadi svih vremena, igrajući uz bok Jordana, Scottieja Pippena, Dennisa Rodmana. U slavnom je timu Kukoč, koji bi u većini franšiza svojim igrama izborio status zvijezde, skromno prihvatio sporednu ulogu, zbog koje i nije imao spektakularnu statistiku, ali zbog koje je triput podizao trofej pobjednika NBA lige.

Toni Kukoč primljen u košarkašku Kuću slavnih - Toni Kukoč primljen u košarkašku Kuću slavnih

Iako je bio trostruki NBA prvak i dobitnik nagrade za najboljeg šestog igrača najjače lige svijeta, Kukoč ne bi imao mjesta u Kući slavnih na osnovi svoje NBA karijere. Zato je nominiran kao kandidat iz međunarodne košarke, a o njenom predstavniku svake godine odlučuje poseban Međunarodni odbor. On se sastoji od sedam članova, a nominirana osoba mora dobiti šest afirmativnih glasova da bi je se uvrstilo u Hall of Fame.

Trofejna karijera

Njegovi su trofeji posebna priča.

Kukoč je jedini košarkaš u povijesti koji ne samo da je triput osvajao europski Kup prvaka/Euroligu i NBA prsten nego je to činio po tri godine zaredom. Tri puta je proglašen najboljim igračem Final Foura (s Jugoplastikom dva puta i s Benettonom jednom), devet je puta osvojio dvije najcjenjenije europske individualne nagrade (Euroscar i Mister Europa). Osvojio je i četiri prvenstva te dva kupa Jugoslavije te talijansku ligu i kup.

S reprezentacijom Hrvatske osvojio je olimpijsko srebro u Barceloni 1992. te dvije europske i jednu svjetsku broncu, a s Jugoslavijom je također bio olimpijski doprvak 1988., ima svjetsko zlato, dva europska zlata i jednu broncu te tri zlata s mlađim selekcijama.

Bivši igrač Jugoplastike i Bennetona u NBA ligi je, od 1993. do 2006. godine, osim za Bullse nastupao i za Philadelphia 76erse, Atlanta Hawkse i Milwaukee Buckse. Prosjeci u 846 odigranih utakmica osnovnog dijela lige iznosili su mu 11.6 poena, 4.2 skoka i 3.7 asistencija po utakmici.

Hrvatska je uvrštenjem Kukoča postala zemlja s najviše predstavnika u Kući slavnih nakon SAD-a. Do sada je bila izjednačena na vrhu sa Srbijom, koja ima četvoricu – Vladu Divca, Boru Stankovića, Aleksandra Nikolića i Dražena Dalipagića.

Uz Kukoča su u Kuću slavnih primljene i druge legende ovog sporta, Bill Russell kao trener te Paul Pierce, Chris Webber i Chris Bosh kao igrači.