U BiH struja poskupljuje gospodarstvu, ali ne i kućanstvima

Objavljeno 14.10.2021. 17:26, Kategorija Novosti

CIJENA električne energije za gospodarstvo u BiH će porasti, dok će kućanstvima ostati ista, potvrdila je Regulacijska agencija za električnu energiju nakon što je najveća elektroprivreda, sa sjedištem u Sarajevu, zatražila poskupljenje od čak 120 posto.

"Ovo najavljeno povećanje ne odnosi se na kućanstva, nego na kupce koji su priključeni na srednjem i visokom naponu te javnu rasvjetu", izjavila je u četvrtak predsjednica Regulacijske agencije za električnu energiju Federacije BiH (FERK) Sanela Pokrajčić.

Nakon sjednice održane u četvrtak u Mostaru pojasnila je da regulator još formalno nije dobio zahtjev za poskupljenje. 

Po njezinim riječima, tržište električne energije u BiH je od 2015. potpuno otvoreno, zbog čega svi potrošači mogu kupovati električnu energiju na tržištu od opskrbljivača kojeg sami izaberu. No kućanstva i mali kupci uz to imaju pravo da od postojećih elektroprivreda nabavljaju električnu energiju po unaprijed utvrđenim cijenama, na koje suglasnost daje regulator.

Porezni dug radnika

Početkom listopada Elektroprivreda BiH sa sjedištem u Sarajevu najavila je kako će zatražiti poskupljenje električne energije između 70 i 120 posto zbog problema u kojima se nalaze rudnici koji djeluju u njezinom sastavu.

Porezni dug rudnika u Federaciji BiH iznosi više od pola milijarde maraka, odnosno 262.53 milijuna eura, dok su ukupna dugovanja iznad 400 milijuna eura. Procjene govore da je u sedam rudnika koji djeluju u sklopu koncerna Elektroprivrede BiH prekobrojno 2200 radnika.

Dodatne razloge za brigu ova elektroprivreda imat će s približavanjem BiH članstvu u EU zbog uvođenja plaćanja posebne naknade za zaštitu okoliša, tzv. certifikata CO2. Procjenjuje se da bi to cijenu električne energije EP-a BiH, koja je najviše proizvodi iz termoelektrana, povećalo za dodatnih 35 eura po megavatsatu. Istodobno, druga elektroprivreda, sa sjedištem u Mostaru, svu energiju proizvodi koristeći snagu vode i vjetra.