Uzgoj crne svinje je sve unosniji u livanjskom kraju: "Otpornije su, a meso je i do tri puta skuplje..."

Objavljeno 21.11.2021. 19:51, Kategorija Poslušajte audio/video

Uzgoj crne svinje bi uskoro u Livnu i Hercegbosanskoj županiji mogao postati unosan poljoprivredni posao. Priča je počela prije deset godina s autohtonom slavonskom crnom svinjom "Fajfericom", specifičnom zbog toga što se hrani slobodno u prirodi.

Ivanu Milić iz Prologa i Jakova Vrselju iz Priluke  možemo smatrati krivcima što su crne svinje najprije stigle u livanjski kraj a onda selekcijskim uzgojem postale "Dinarske crne svinje", kako su ih oni nazvali. Trenutačno imaju stotinjak ženki i 15 hektara zemljišta pod zakupom, piše BHRT.

"Krenuli smo s time zato što je laka za uzgoj. Radi se o svinji koja ne traži puno prehrane, isključivo se hrani u prirodi. To su njene prednosti. Nije osjetljiva na hladnoću i nema intervencije veterinara. Već deset godina mi nemamo nijednu intervenciju veterinara", govori Ivana Milić inicijatorica uzgoja crne svinje.

Jakov i Ivana vjeruju u budućnost uzgoja crne svinje i spremni su svakoga koga to zanima poduprijeti podmlatkom, edukacijom i svakom drugom pomoći. 

"Ja sam se prije dvije godine vratio u Livno. Živio sam u Njemačkoj preko trideset godina i bavio se ugostiteljstvom. Iz ljubavi prema rodnom kraju sam se vratio.(...) Točno je da je to bila Fajferica, mi smo tu križanjem došli do ove pasmine i to je Dinarska crna svinja", govori Jakov Vrselja, pokretač uzgoja crne svinje.

Prednosti uzgoja crne svinje prepoznala je i obitelj Bodulušić iz Brine. Svi članovi su uključeni i vrlo su zadovoljni.

"Počeli smo prije dvije godine. Trenutačno imamo šest ženki. Imali smo loše iskustvo s bijelim svinjama zato što je kod nas jaka zima i došlo je do uginuća par okota i onda smo shvatili da su crne svinje otpornije", govori Marija Bodulušić s farme Bodulušić.

Da ne treba strahovati za tržište i cijenu za ovu vrstu mesa najbolje govore činjenice. To je izuzetno tražen proizvod u restoranskoj ponudi diljem Hrvatske, a svjetski su prepoznatljivi suhomesnati proizvodi od španjolske crne svinje koji su i po tri puta skuplji od onih običnih.