Ceste u BiH su među najsmrtonosnijima u Europi

Objavljeno 04.12.2021. 10:57, Kategorija Novosti

Ceste u BiH su među najsmrtonosnijima u Europi, rezultat je istraživanja Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK).

U ovom istraživanju ističe se kako se, iako je smanjen broj prometnih nesreća, kao i poginulih, ipak može zaključiti da je stanje u BiH i dalje nezadovoljavajuće i da se nalazimo pri samom vrhu ljestvice po smrtnosti u prometu.

Gdje je najrizičnije

''Tijekom protekle godine stopa smrtnosti u BiH iznosila je 69 poginulih na milijun stanovnika, što je daleko od prosjeka EU, gdje se bilježi 51 poginula osoba na milijun stanovnika'', naveli su iz BiHAMK-a. Istaknuli su da su prošle godine na cestama u BiH zabilježene ukupno 29.703 prometne nesreće, od kojih je 6260 nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama te 23.443 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Među najrizičnijim cestama u BiH smatraju se magistralna cesta M17 koja povezuje granični prijelaz Bosanski Šamac i granični prijelaz Doljani, zatim dionice Zenica - Maglaj, Doboj - Lukavac, Jablanica - Mostar, Bugojno - Gornji Vakuf, Krupa - Otoka i dionica ceste Banja Luka - Jajce u Tijesnom.

Dodali su kako je prošle godine nastavljen trend smanjenja ukupnog broja prometnih nesreća koji je započeo 2017. godine, što je, uz ostalo, posljedica i značajnog smanjenja prometa na cestama u BiH uslijed proglašenja stanja nesreće u FBiH, odnosno izvanrednog stanja zbog pojave koronavirusa.

''Prema navedenim podacima, možemo zaključiti kako se na području BiH dnevno tijekom 2020. godine događalo u prosjeku nešto više od 81 prometne nesreće, od čega oko 17 prometnih nesreća s poginulima i ozlijeđenima'', navodi se u ovom istraživanju, prenosi Večernji list.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruge za unapređenje sigurnosti prometa RS-a, istaknuo je u razgovoru za Nezavisne kako je prije nekoliko godina sličnu analizu uradio EuroRAP, koji radi istraživanje na području EU.

Sigurnost i autoceste

''Tada je istraživanje pokazalo da su na području BiH ceste visokorizične. Međutim, od tada imamo određene pomake zato što je došlo do izgradnje autocesta, kako u FBiH tako i u RS-u. Puštanjem dionica autocesta u promet došlo je do značajnog smanjenja smrtnosti'', naveo je Jaćimović.

Naglasio je kako su autoceste cestovna mreža koja osigurava potpun i najveći stupanj sigurnosti sudionika u prometu.

Milija Radović, zamjenik ravnatelja Agencije za sigurnost prometa RS-a, kazao je kako je po broju poginulih na 100.000 stanovnika BiH u rangu sa zemljama Balkana. - Mislim da u EU postoje neke zemlje koje imaju veću stopu smrtnosti na cestama od BiH - rekao je.