Naplatili mu kavu dva eura pa ih prijavio policiji. Kafić dobio kaznu od 7550 kuna

Objavljeno 19.05.2022. 15:14, Kategorija Obavijesti

Kafić u Italiji dobio je novčanu kaznu u iznosu od 1000 eura (oko 7550 kuna) nakon što je mušterija vlasnike prijavila policiji jer su mu za espresso naplatili cijenu od dva eura, koja nije bila vidljiva na cjeniku.

Francesco Sanapo, vlasnik kafića Ditta Artigianale u Firenci, rekao je da se osjeća slomljeno zbog kazne, za koju je rekao da se odnosi na "zastarjeli zakon".

Sanapo je rekao da se kupac požalio da cijena nije bila prikazana na cjeniku iza šanka unatoč činjenici da su takve informacije bile prikazane na digitalnom jelovniku, dostupnom putem QR koda.

Također je objasnio da je espresso skuplji od ostalih kava jer je napravljen od zrnaca s određene plantaže u Meksiku.

Zbog pravila koje zahtijeva da kafići u zemlji ispisuju cijene iza šanka ili na cjeniku na stolu, policija je kafiću izrekla pozamašnu kaznu, unatoč Sanapovom argumentu da je kupcima bila dostupna digitalizirana verzija cjenika.

"Kaznili su me jer se netko uvrijedio što je platio dva eura za kavu bez kofeina. Možete li vjerovati?", rekao je nezadovoljni Sanapo u videu objavljenom na Facebooku.

"Ovaj zakon mora se promijeniti jer bi inače 99,9 posto barova i restorana bilo kažnjeno Teško je natjerati ljude da shvate da postoje kave koje koštaju više od jednog eura. Kave koje proizvode ljudi koji marljivo rade. Ne radi se samo o proizvođačima, već ima i barista koji uče kako bi skuhali što bolju kavu, ali ne, uvrijedite se jer to plaćate više od jednog eura. Zato talijanska industrija kave propada, umire", dodao je.

"Danas, vjerujem, nijedan bar, kafić ili restoran u Italiji ne može istaknuti sve svoje cijene iza šanka. Naravno, imamo QR kod, tamo možete vidjeti sve što želite. Ali to im nije dovoljno. Nije mi jasno da imamo zakon iz 50-ih koji nam govori da moramo prikazati sve cijene. Kvaliteta se mora platiti", zaključio je.