Kolinda: Pitam se trebamo li novi rat da BiH napreduje prema EU

Objavljeno 03.09.2022. 09:41, Kategorija Novosti

Upitana o potencijalnim opasnostima za destabilizaciju te regije, Grabar-Kitarović je spomenula situaciju na Kosovu, gdje se nalazi misija NATO saveza, te posebno situaciju u BiH

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u razgovoru za portugalsku novinsku agenciju Lusu da je nezadovoljna što Europska unija nije otvorila pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom jer bi ondje mogao eskalirati konflikt započet sukobom Rusije i Ukrajine.

"Jako zamjeram što još uvijek nisu otvoreni pregovori s BiH" "

Jako sam kritična prema EU. Čini me zadovoljnom činjenica da je Ukrajina dobila status kandidata, ali istovremeno jako zamjeram što još uvijek nisu otvoreni pregovori s BiH", izjavila je Grabar-Kitarović. Bivša predsjednica sudjelovala je u petak u portugalskom gradiću Estorilu na konferenciji o globalnim izazovima. Na tom godišnjem skupu "Estoril Conferences" sudjelovala je i dok je bila predsjednica Hrvatske od 2015. do 2020. godine.

"Pitam se trebamo li novi rat da BiH napreduje prema EU"

U području takozvanog Zapadnog Balkana status kandidata za članstvo u EU imaju Srbija, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija, dok su BiH i Kosovo tek potencijalne kandidatkinje. Upitana o potencijalnim opasnostima za destabilizaciju te regije, Grabar-Kitarović je spomenula situaciju na Kosovu, gdje se nalazi misija NATO saveza, te posebno situaciju u BiH.

"Pitam se trebamo li novi rat da ta zemlja napreduje prema EU", upozorila je Grabar-Kitarović koja je bila i ministrica vanjskih poslova Hrvatske, posljednje zemlje koja je ušla u Europsku uniju 2013. godine. Napomenula je kako BiH mora dovršiti provođenje reformi u području politike, pravosuđa, demokracije i administracije te da ta država treba ostati cjelovita. "Razdvajanje BiH je apsolutno neprihvatljivo za sve nas", izjavila je.

"Da sam na Putinovom mjestu, gdje bih počela pratiti probleme? Sigurno ne na svojoj granici" Bivša predsjednica je rekla kako Rusija i Srbija imaju otvorene odnose i surađuju pa zato Beograd nije uveo sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. "Također nije niti tajna da Milorad Dodik redovito putuje u Rusiju na razgovore s Vladimirom Putinom o situaciji i putu kojeg slijediti", napomenula je Grabar-Kitarović.

"Iskreno, da sam na mjestu predsjednika Putina, gdje bih počela pratiti probleme? Sigurno ne na svojoj granici, niti u direktnom konfliktu s NATO-om", dodala je bivša predsjednica. Ona je od 2011. do 2014. bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

"Moramo nastaviti inzistirati na diplomatskom rješenju"

Napomenula je da situacija u BiH zaslužuje posebnu pažnju ako je cilj završiti sukob u Ukrajini i izbjeći bilo kakvu novu eskalaciju tog konflikta. Smatra da bi oružani sukob između Rusije i Ukrajine, koji je započeo 24. veljače, mogao potrajati pošto trenutačno ne vidi želju za njegovim diplomatskim okončanjem.
"Moramo nastaviti inzistirati na diplomatskom rješenju", poručila je Grabar-Kitarović, dodavši da Zapad treba ostati ujedinjen u stavu prema Rusiji te ne popuštati njenim pritiscima.Piše:Bljesak.info