Danas je prvi dan jeseni, trajat će šest minuta duže nego prošle godine

Objavljeno 23.09.2022. 13:43, Kategorija Obavijesti

Jesen je ove godine nastupila sinoć, tri sata poslije ponoći po srednjoeuropskom vremenu, a trajat će do 21. prosinca kada će biti prvi dan zime.

Jesen na sjevernu Zemljinu polutku dolazi 266. dana 2022. godine u 38. tjednu (u tom trenutku proći će 72,88 posto ove godine). U istom trenutku, na južnoj Zemljinoj polutki počet će proljeće.

Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tijekom godine, presiječe nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu.

Tog dana Sunce izlazi točno na istoku, a zalazi točno na zapadu; obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenska ravnodnevica ili jesenski ekvinocij. Stručno i preciznije, dolazak jeseni se definira kao trenutak kada centar Sunčevog diska dospje u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12 sati.

Jesen će ove godine trajati 89 dana, 20 sati i 44 minuta, a zanimljivo je što je to šest minuta duže nego prošle godine.

U petak, prvog jesenskog dana Sunce izlazi u 6.26, a zalazi u 18.34 sati.

U Bosni i Hercegovini je, sudeći prema vremenskim izgledima, jesen stigla i nešto ranije, dok su u pojedinim područjima s većom nadmorskom visinom gdje je tijekom vikenda pao snijeg - pejzaži donijeli pravu zimsku, idiličnu sliku, piše Klix.ba.