Općina Prozor-Rama dobila još jednu tužbu protiv Elektroprivrede

Objavljeno 15.11.2022. 17:57, Kategorija Novosti

Općina Prozor-Rama za prava regulirana zakonom oko Hidroelektrane Rama i akumulacije Ramsko jezero vodi stalne pravne sporove s Elektroprivredom HZ HB. Tako je ovih dana stigla još jedna presuda s Općinskog suda u Mostaru kojom je Općini Prozor-Rama presuđen traženi iznos od 4.675.498,70 KM.

Tužba je podnesena za plaćanje razlike između obračunatih (i isplaćenih) sredstava naknade po osnovu hidroakumulacijskih objekata u odnosu na naknadu koja je propisana zakonom.

Presuda općinski sud Mostar od 28. listopada 2022.

Uporno odbijanje redovnog plaćanja bez sudskih sporova

U općinskim službama pojasnili su da je riječ o četvrtoj tužbi i četvrtoj presudi temeljem istih činjenica, odnosno zbog toga što JP Elektroprivreda HZ HB Mostar uplaćuje manje od iznosa koji je utvrdio Zakon. Međutim, Elektroprivreda je uporna u pokušajima da ne plaća taj povećani iznos, te je i sada najavila žalbu drugostupanjskom sudu. To dalje znači da se pravosnažna presuda može očekivati tek iduće godine, te se i uplata novca po istoj neće desiti u ovoj već u idućoj godini. Zato se općina mora zaduživati kod banaka kako bi financirala kapitalne projekte, jer je planirala da će plaćanje ovih obveza Elektroprivreda napokon prihvatiti kao nešto realno.

Općina će za zaduženje platiti daleko manju kamatu od one koju će dobiti  od Elektroprivrede

„Poslali smo Elektroprivredi prijedlog da plaćanje izvrše odmah kako bi oni imali manje kamate kao svoj trošak. Čak sam i telefonski razgovarao sa generalnim  direktorom sa prijedlogom da krenu sa razumnim ponašanjem po zakonskoj regulativi iz ove oblasti. Ipak, od njih je najavljena žalba  na prvostupanjsku presudu tako da od plaćanja u ovoj godini nema ništa. Istina, dobiti ćemo povećane kamate, ali nikada to nismo isticali kao cilj. Na ta sredstva smo računali već u ovoj godini, izvodili smo i radove i kapitalne projekte računajući na ta sredstva. Zbog toga što ih Elektroprivreda neće uplatiti mi ćemo naći rješenje u zaduženju kod banke i to ćemo regulirati kroz rebalans proračuna za ovu godinu.  Daleko prihvatljivije bi bilo da nemamo te dodatne aktivnosti, jer bi sve mogli normalnije planirati i izvršavati.  Međutim, Elektroprivreda je uporna u pokušajima da plaća manje od zakonskog iznosa. Ali, i mi ostajemo uporni u traženju svojih prava te je u pripremi peta tužba za razlike u plaćanju koja obuhvaća razdoblje od rujna 2021. do sada“, izjavio je načelnik općine, dr. Jozo Ivančević.

Da je u funkciji pravna država davno bi netko odgovarao zato što ne provodi zakon i zato što javno poduzeće EP HZHB oštećuje za kamatni iznos. No, *ebe se njima za kamatu. Narod će to svakako sve platiti kao i što je i do sada plaćao.

Poslali smo upit i EP HZHB s pitanjem zašto ne plaćaju redovno, nego s kamatom i hoće li netko odgovarati za te kamatne minuse koje nanose svom poduzeću. Kada dobijemo odgovor podijelit ćemo ga s javnošću.Piše:Ramski-vjesnik.ba