U Dalmaciji pronađena ilegalna klaonica

Objavljeno 17.11.2022. 18:03, Kategorija Novosti

Hrvatska je bila jedna od 26 zemalja sudionica Operacije OPSON XI provedene diljem EU između prosinca prošle i svibnja ove godine u kojoj je zaplijenjeno 15 milijuna litara lažnih pića, uključujući alkohol i vino, izvijestio je danas Europol. Akcija usmjerena na prijevare s hranom rezultirala je zapljenama gotovo 27000 tona lažnih prehrambenih proizvoda, a akciju su podržali Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Glavna uprava Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE), Glavna uprava Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) i Europska unija Ured za intelektualno vlasništvo (EUIPO), kao i nacionalna regulatorna tijela za hranu i partneri iz privatnog sektora. INTERPOL je koordinirao aktivnosti koje se vode izvan EU, piše Jutarnji list.

Operacije protiv prijevara s hranom usmjerene su na kriminalne mreže koje mogu ozbiljno naštetiti zdravlju i sigurnosti potrošača. Od pokvarene tune do lažne votke s metilnim alkoholom i krivotvorenim vitaminima, ilegalna hrana i piće ozbiljna su prijetnja građanima EU-a koji često nisu svjesni da konzumiraju otrovne proizvode. Kako bi otkrila kriminalne aktivnosti, nacionalna su tijela provela provjere u carinskim područjima, na fizičkim i internetskim tržnicama te u cijelom lancu opskrbe hranom. Operativne akcije usmjerene su na prijevare s plodovima mora te su provedene ciljane akcije na alkohol i vino.

Zaplijenjeno je 26800 tona nedopuštenih proizvoda, 15 milijuna litara alkoholnih pića, oko 74000 čekova, izdano je 80 tjeralica, pravosuđu je prijavljeno 137 osoba, pokrenuto je 175 kaznenih i 2078 upravnih predmeta i razbijeno osam kriminalnih mreža.

Najviše je zaplijenjeno alkoholnih pića, žitarica i njihovih proizvoda, mahunarki, dodataka prehrani (aditiva), šećera i slatkih proizvoda, mesa i mesnih prerađevina, riba i plodova mora, mliječnih proizvoda i proizvoda od peradi.

Lažno vino, lažni šafran

Talijanski NAS Carabinieri prijavio je pravosudnim tijelima vlasnike vinarije koji su proizvodili i stavljali na tržište sofisticirana i modificirana vina, a neki su proizvođači dodavali vodu i šećer, a drugi prirodne arome, neodgovarajuće kvaliteti vina koje se reklamiralo kupcima. U nekim slučajevima su deklarirali i veći udio alkohola od stvarnog. Talijanske vlasti zaplijenile su vinariju, 11 motornih vozila i milijun litara vina.

Španjolska građanska garda (Guardia Civil) razbila je kriminalnu mrežu koja je prodavala molekularno modificiranu gardeniju kao vrlo skupi začin šafran. Osumnjičenici su ekstrakt gardenije uvezli iz Azije. Nacionalne vlasti istražile su tri tvrtke, uhitile 11 osoba i zaplijenile 10 000 kg ekstrakta gardenije, koji bi – da se prodaje kao šafran – vrijedio oko 750 000 eura. Ovaj slučaj također naglašava rastući fenomen: prodaje se i krivotvori sve više začina.

Tajna klaonica

Jedna akcija uključivala je portugalsko tijelo odgovorno za sigurnost hrane i ekonomski nadzor (Autoridade de Segurança Alimentar e Económica), koje je vodilo operaciju protiv tajne klaonice. Policajci su pretresli dvije kuće za koje se sumnja da su se koristile kao lokacije za ilegalno klanje i pečenje svinja. U radnjama je zaplijenjeno 60 trupova prasadi. Službenici su demontirali radilišta bez dozvole, loših higijenskih uvjeta i bez veterinarske kontrole – što je sve obavezno za takve aktivnosti. Budući da se tamo proizvedenom mesu nije moglo ući u trag, ono nije zadovoljavalo minimalne uvjete za konzumaciju. U drugim operacijama, koje su bile usmjerene na ilegalnu trgovinu mesom, zaplijenjeno je konjsko meso neprikladno za konzumaciju, staro meso za ponovno uvođenje u lanac opskrbe hranom i prerađena hrana s isteklim rokom upotrebe.

Francuska, Italija i Švicarska provele su aktivnost uzorkovanja ribe. Provjeravali su je li oznaka ‘svježine‘ navedena na etiketi ‘istinita‘ ili ‘prevarna‘.Uzorci su prikupljeni te naknadno obrađeni i analizirani prema standardnom operativnom postupku. Rezultati su pokazali pokazatelje prijevare, što će buduće inspekcije učiniti učinkovitijima. Europolovu Koordiniranu koaliciju protiv kriminala protiv intelektualnog vlasništva sufinancira EUIPO za borbu protiv kriminala protiv intelektualnog vlasništva.

Zemlje koje su sudjelovale u akciji su Austrija, Belgija, Bugarska, Kolumbija, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Crna Gora, Nizozemska, Norveška, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Sjedinjene Države.

U Europolovom izvješću objavljeni su zbirni podaci akcije OPSON XI.

Tajna klaonica u Dalmaciji

klaonica_3.jpg

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata tijekom jučerašnjeg dana, a nakon provedenih istražnih radnji, otkrila je u stambenoj kući na području Dalmacije, u pratećim prostorijama, prostoriju koja je uređena kao priručna klaonica, opremljena opremom za klanje životinja, priopćili su iz Inspektorata. U trenutku nadzora u prostoriji su nađena tkiva zaklanih životinja, kao i tragovi krvi.

klaonica_5.jpg

Nisu imali nikakvu dokumentaciju

Daljnjom pretragom u registriranoj mesnici na istoj lokaciji zatečen je veći broj svinjskih polovica, janjećih trupova, odojak te komadi rasječenog svinjskog mesa za koje subjekt u poslovanju s hranom nije mogao dokazati podrijetlo. Također na istima nisu bile oznake zdravstvene ispravnosti, tj. nisu imali podrijetlo iz odobrenog objekta te nisu podvrgnuti obaveznom ante mortem i post mortem pregledu.

Zatečeno meso je sukladno zakonskim propisima neškodljivo zbrinuto te je naređeno pranje, čišćenje i dezinfekcija prostorija, istaknuli su iz Državnog inspektorata. Navode i kako je "inspekcijski postupak u tijeku te će slijedom utvrđenog biti podnesena kaznena prijava i prekršajni nalog".

Širenje zarazne bolesti

Ovakve nadzore veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavlja redovito sukladno planovima rada te zaprimljenim prijavama. Tako je tijekom samo ove godine obavljeno 36 nadzora kontrole ilegalnog obavljanja djelatnosti klanja i prerade mesa.

klaonica4.jpg

Ovi nadzori prvenstveno imaju za cilj zaštitu zdravlja ljudi i suzbijanje širenja zaraznih bolesti koje se mogu prenositi živim životinjama, mesom i proizvodima od mesa.

S obzirom na to da se dolaskom hladnijeg zimskog razdoblja približava i tzv. tradicionalno kolinje iz Državnog inspektorata podsjećaju i na važeće propise i obveze vezane uz svinjokolju.

"Pravilnikom o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu dozvoljava se klanje (svinje, ovce, koze, perad, kunići/zečevi i uzgojena divljač) izvan klaonice, ako su meso i mesni proizvodi tih životinja namijenjeni potrebama vlastitog domaćinstva. Prema Uredbi o zdravlju životinja 2016/429, sve lokacije odnosno farme i gospodarstva na kojima se drže svinje, bez obzira na njihov broj, moraju biti registrirana.

Nadalje, sve svinje u Republici Hrvatskoj moraju biti označene ušnom markicom ili tetovirnim brojem te je obvezna pretraga na Trichinellu u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Isto tako, klanje svinja, čije je meso namijenjeno za osobnu uporabu u kućanstvu potrebno je prijaviti veterinarskoj organizaciji ili praksi najkasnije 24 sata prije klanja. Nužno je i provođenje svih potrebnih preventivnih mjera radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa Afričke svinjske kuge u Republiku Hrvatsku", poručuju.