Liječnici u Rami najavljuju štrajk

Objavljeno 07.10.2019. 21:14, Kategorija Novosti

Sindikat najavljuje generalni štrajk 21. listopada ako se doktori u Rami ne izjednače s ostalim kolegama.
''Više nemamo strpljenja'', poručeno je iz produžnice Doma zdravlja Rama Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u.

Naime, unatrag 15 mjeseci Sindikat doktora potpisao Kolektivni ugovor po kojem su njihovim članovima povećane plaće.
U općini Rama je već od samoga početka bilo problema s primjenom Kolektivnog ugovora i doktori su gore mjesecima radili bez plaća koje su imale njihove kolege u svim ostalim ustanovama. Iza toga je Kolektivni ugovor poštovan sve do isplate plaće za svibanj ove godine kada je došlo do njegovog kršenja i isplate plaća po obračunu od prije potpisivanja Kolektivnog ugovora.

''Ni tada se doktori nisu bunili, nisu išli u štrajk, nisu prijetili tužbama. Međutim ponovo je ovaj mjesec prekršen Kolektivni ugovor. Doktor medicine je u Rami ovaj mjesec dobio plaću 1100 KM.
Strpljenja više nemamo.
Od uprave DZ Rama smo dobili podatke da su ZZO i Vlada HNŽ za ovu godinu osigurali i prebacili sredstva za 65% troškova Kolektivnog ugovora. Ovu trećinu novca koja nedostaje za zadnja 4 mjeseca u godini bi po navodima ministra Opsenice trebala osigurati općina Rama, kao osnivač DZ Rama, a koja do sada nije dala ni 1 KM više od novca koji inače izdvaja'', poručuju iz sindikata.
Liječnici u Rami su imali dovoljno razumijevanja i strpljena, navodi se, a sada traže da se izjednače s ostalim kolegama i ako odgovorni ne osiguraju novčana sredstva oni će 21. listopada 2019.godine pokrenuti generalni štrajk.
Općina Rama će time ostati bez usluga liječnika za sva stanja koja nisu hitna.
U sindikatu se nadaju da će odgovorni za ovu situaciju shvatiti važnost zdravstvene zaštite o njihovoj općini i da će riješiti trenutni problem kršenja Kolektivnog ugovora.
Rama je općina sa svega 13 doktora i novčana sredstva koja trebaju da se to spriječi iznose oko 10 000 KM mjesečno.

prosvijed_u_prozoru_7.10.2019._3.jpg

Bljesak info.

Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing

ht_eronet.png