Općina jedinstvena u BiH: Besplatan javni prijevoz za sve građane

Objavljeno 13.01.2020. 14:03, Kategorija Novosti

U duhu najrazvijenih europskih gradova Prozor-Rama ušla je u 2020. godinu. Nakon što su omogućili besplatan prijevoz za đake osnovnih i srednjih škola, ovu pogodnost odlučili su proširiti na sve građane. Prijedlog načelnika, Općinsko vijeće je izglasalo, i od početka mjeseca stanovnici ove hercegovačke lokalne zajednice u javni prevoz ulaze bez karata.

"S obzirom da godinama unazad financiramo besplatan prijevoz đaka, sada smo dopunili, pa to podrazumijeva i besplatan prijevoz građana", kazao je u razgovoru za N1 načelnik Prozor-Rame Jozo Ivančević.

Prvi čovjek ove Općine pojasnio je da su građani kroz javnu raspravu koja je provedena izrazili potrebu za ovim vidom pomoći, što su općinske vlasti prepoznale.

"Mislim da će olakšati građanima, mlađe generacije su kao i u drugim mjestima napustile, tako da su ostali stariji ljudi kojima je nezgodno doći do središta grada, a neki su udaljeni i do 30 kilometara, tako da je to jedna vrsta potrebe za starije ljude", rekao je Ivančević.

Video pogledajte ovdje

Ivančević pojašnjava da zapadni dio Općine nema organizovan gradski prijevoz, ali ima prijevoz đaka do osmog razreda. Taj prijevoz kaže prvi čovjek Općine plaća lokalna zajednica.

"Prijevoz djece do osmog razreda treba da plaća županija, međutim oni to ne rade. Srednja škola nije obavezna - da se vrši prijevoz, ali mi i to godinama unazad financiramo kako bismo zadržali naše učenike ovdje", rekao je sagovornik N1.

Ovo je prvi slučaj da je jedna lokalna zajednica u BiH svim građanima omogućila potpuno besplatan javni prijevoz. Odlukom su preduhitrili i Luksemburg koji planira istu praksu uvesti, ali od ožujka ove godine.

N1 Bosna i Hercegovina

 

Najčitanije
Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing

ht_eronet.png