1. svibnja 1995. Operacija Bljesak– svanulo sunce hrvatske slobode

Objavljeno 01.05.2020. 07:31, Kategorija Poslušajte audio/video

Ovom veličanstvenom pobjedom svanulo je sunce slobode hrvatskom narodu. To sunce će punim sjajem zasvijetliti tri mjeseca kasnije kada je Hrvatska vojska do nogu potukla srpsku vojsku u Oluji.

Ispunjen je san koji su sanjale generacije Hrvata!

Operacija Bljesak je počela 1. svibnja 1995. ujutro u 5:30 sati. Hrvatska vojska napala je središnji i južni dio snaga Republike Srpske Krajine u zapadnoj Slavoniji. U akciji su sudjelovale 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade uz pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-ratketnim postrojbama.

U akciji je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca. Napad je otvoren snažnom topničkom vatrom uz pomoć aviona i helikoptera. Glavni smjer napada krenuo je iz smjera Novske i Nove Gradiške. Zapovjednik smjera Novska bio je general – bojnik Ivan Basarac, dok je zapovjednik smjera Nova Gradiška bio general – pukovnik Petar Stipetić. Krajnji cilj akcije bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

U manje od trideset dva sata hrvatske postrojbe oslobodile su 500 četvornih kilometara okupiranog zapadnoslavonskog područja te je uspostavljen nadzor na autocestom i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Ovom veličanstvenom pobjedom nad srpskom vojskom svanulo je sunce slobode hrvatskom narodu koje će punim sjajem zasvijetliti tri mjeseca kasnije kada je Hrvatska vojska potpuno potukla Srbe koji su se, nakon sloma obrane, u panici i kukavičkom bijegu povukli prema Bosni i Srbiji.