Mise ponovno s vjernicima

Objavljeno 01.05.2020. 21:43, Kategorija Poslušajte audio/video

Ovaj vikend će se nakon uvođenja mjera borbe protiv koronavirusa početi održavati i mise na kojima će moći sudjelovati vjernici koji to žele.
Crkve su dobile upute kako od nedjelje otvoriti vrata vjernicima i svete mise organizirati u skladu s epidemiološkim mjerama.

Kako je za Radio Ramu kazao velečasni Marko Tomić, župnik župe Presvetog Srca Isusova u Prozoru, nedjeljom će se u župi redovito slaviti 4 Svete mise ( 3 u Prozoru i jedna na Lugu ) uz poštivanje odredbi nadležnih stožera.

Misu će vjernici pratiti uz razmak od dva metra, a s obzirom na površinu crkve njihov broj ne bi trebao biti veći od 50.

U slučaju da vjernika ipak bude previše, dio njih misu će pratiti izvan crkve, gdje je osiguran razglas, a mir će se kao i od početka pandemije dijeliti bez rukovanja. Na ulazu u crkvu će vjernike umjesto svete vode dočekivati dezinficijensi.

Velečasni Tomić preporučio je starim i nemoćnim osobama da se još neko vrijeme suzdrže od dolaska na pobožnosti.

Poslušajte savjete župnika Marka Tomića

veliki_petak_2020_2.jpg

Ovo su nove odredbe koje je svećenicima Vrhbosanske nadbiskupije 26.travnja uputio Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kardinal Puljić

1. OSOBNA ISPOVIJED VJERNIKA

U ranijim uputama zamolio sam svećenike da nikoga ne odbiju od sakramenta Pomirenja, što se odnosi posebno na bolesne, stare i nemoćne. Sada bi se na razini dekanata moglo organizirati ispovijed u župama, tako da nekoliko svećenika bude cijeli dan u župi na raspolaganje za ispovijed poštujući, naravno, odredbe nadležnih stožera o broju prisutnih i potrebnom fizičkom odstojanju. Neka nas sve pri tomu vodi svećenička solidarnost i strpljivost kako bismo vjernicima omogućili slaviti osobni sakrament Pomirenja.

2. SLAVLJE PRVE PRIČESTI

Ove godine još uvijek nije moguće organizirati slavlja Prve Pričesti, jer traje zabrana javnog okupljanja. Zato neka se Prva Pričest u župama odgodi. Jedino gdje su od posljedica rata nastale malobrojne župe te je u njima mali broj prvopričesnika, ako bi se poštivale odredbe stožera o broju prisutnih i fizičkom odstojanju, u njima bi se moglo slaviti Prvu Pričest.

3. SLAVLJE BLAGOSLOVA POLJA

Ove godine se odgađa pobožnost blagoslova po grobljima, na koju se u redovitim prilikama okuplja velik broj vjernika. No u našim malobrojnim župama, uz poštivanje dopuštenoga broja okupljenih, moglo bi se obaviti blagoslov uz fizičko odstojanje prisutnih. Također, ako župnik smatra razboritim, može iz župne crkve obaviti blagoslov za cijelu župu uz prisutnost onolikoga broja vjernika koji nadležni stožer propisuje.

4. SLAVLJE SVETIH KRIZAMA PO ŽUPAMA

Sve smo Svete Krizme odgodili do daljnjega, dok se ne promijeni odluka o javnom okupljanju. Živo se nadamo da će se okolnosti promijeniti na bolje i da ćemo ipak do ljeta moći obaviti Svete Krizme. Nadamo se također da ćemo ova slavlja moći obaviti u onim župama, koje otprije imaju zakazane termine subotom i nedjeljom u mjesecu lipnju. Druge župe neka priprave svoje vjernike da bismo u lipnju, ako prestane zabrana javnog okupljanja, slavili Svete Krizme svaki dan u popodnevnim ili večernjim satima kako bi svi krizmanici u ovoj školskoj godini tako primili sakrament Svete Krizme, o čemu ćemo se detaljnije dogovarati ovisno o razvoju situacije.

5. SLAVLJE NEDJELJNIH SVETIH MISA

Uz poštivanje odredbi nadležnih stožera neka svećenici redovno slave Svete Mise i neka crkve budu otvorene. Također, ako imaju tehničku mogućnost, neka župnici ozvuče crkveno dvorište kako bi omogućili da veći broj vjernika može na otvorenom prostoru pratiti Svetu Misu, poštujući pravilo odstojanja jednih od drugih. A budući da skoro svaka župa ima dopuštenje za binaciju i trinaciju, neka se nedjeljom slavi više Svetih Misa kako bi vjernici mogli sudjelovati. Posebno je to prikladno u župama u kojima ima više svećenika. No pri tomu se mora poštivati crkveno pravilo da nitko nema dopuštenje za kvadrinaciju.

Neka se ove upute na području Nadbiskupije primjenjuju od 4. uskrsne nedjelje ove godine.Majko Božja, zdravlje bolesnih i majko dobroga savjeta, moli za nas!