"Nisam tražila kažnjavanje učesnika protesta, samo onih koji su kršili propise"

Objavljeno 21.05.2020. 07:09, Kategorija Novosti

Samra Ćosović-Hajdarević, zastupnica SDA u skupštini Županije Sarajevo tvrdi da je njena inicijativa pogrešno interpretirana u medijima, a tiče se kažnjavanja sudionika protesta protiv održavanja mise za žrtve Bleiburga.

U priopćenju je poručila kako nije tražila kažnjavanje svih sudionika, nego onih koji su kršili propise.

"Jučer je moja inicijativa, nadam se ne zlonamjerno, pogrešno interpretirana i prenesena u medijima. Radi toga, imam potrebu javnosti obrazložiti što i iz kojeg razloga sam inicirala. Kao prvo, nisam ja tražila da se prekršajno sankcioniraju sudionici protesta protiv blajburške mise, nego oni koji su učešćem na istom prekršili propise - razlika je ogromna", navodi Ćosović-Hajdarevuić.

Ona navodi da je tražila od organa odgovor na pitanje da li se organizator obratio Kriznim stožerima, MUP-u, Ministarstvu prometa i "da li je dobio dozvolu za ono epidemiološki rizično okupljanje."

"Odgovor sam dobila od Ministra prometa nažalost da nisu imali suglasnost. To sam tražila kao majka troje djece, čija su djeca preko dva mjeseca u kući zbog koronavirusa i naredbi stožera u vezi s istim, to sam tražila kao kćerka koja nije vidjela svoje roditelje tjednima iz istih razloga, to sam tražila kao građanka koja se od proglašenja stanja pandemije i uvođenja mjera istih strogo pridržavala, a u konačnici to sam tražila i kao zastupnica čiji su glasači za puno manje prekršaje nego što je slučaj s organizacijom i sudjelovanjem u masovnom skupu bez mjera zaštite i preporučene distance, dobivali ogromne kazne. Jednostavno, ne može policija provoditi represivne mjere spram nekih kategorija, a kršenje propisa od bilo koje druge, tolerirati", poručuje zastupnica SDA u Skupštini Županije Sarajevo.

"Evo da iz nekih razloga zanemarimo eklatantno kršenje propisa, ali pitam i Vas tko će u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša odgovarati za isto, a veliki broj sudionika nije imao maske niti se pridržavao naredbi", navodi Ćosović-Hajdarević.

Ona pita da li ove mjere/zabrane važe za sve građane u ŽS isto?

"I na kraju želim naglasiti da ova inicijativa i pitanja u vezi s istom, apsolutno nemaju nikakvu poveznicu s motivima tog okupljanja, nego isključivo s razlozima koje sam navela u ovom tekstu, ali i tekstu same inicijative", poručila je.

Ćosović-Hajdarević navodi da postoji stenogram kao i video zapis koji mogu dokazati njene tvrdnje.

Tekst prenosimo sa portala N1