Izvanredno izvješće Operativnog centra Civilne zaštite općine Prozor-Rama

Objavljeno 28.05.2020. 08:22, Kategorija Novosti

OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE PROZOR-RAMA


Dana srijeda 27.05.2020. godine u 16.00 sati primljena je informacija sljedećeg
sadržaja:
Danas je (27. maj 2020. godine) u prostorijama FUCZ na Stupu održana 20. izvanredna sjednica Federalnog stožera civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević.


Na današnjoj sjednici razgovarano je o povoljnoj epidemiološkoj situaciji na području Federacije BiH, efikasnosti dosadašnjih i mogućnostima ublažavanju velikog broja donijetih mjera.

Članovi Stožera usvojili su i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) uputili na razmatranje i odlučivanje prijedlog Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH. Prijedlogom ove Odluke 31.05.2020. godine prestaje stanje nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH koje je Vlada FBiH proglasila 16. ožujka ove godine. Odlukom o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH zadužit će se FŠCZ i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva da i dalje prate i procjenjuju stanje epidemiološke situacije na području FBiH i na toj bazi utvrđuju mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja korona virusa (Covid-19).

Na osnovu preporuke Kriznog stožera  Federalnog ministarstva zdravstva, FŠCZ van snage stavio je naredbe kojima je obustavljen rad shoping tržnih–centara, pružanje usluga unutar ugostiteljskih objekata svih kategorija i u hotelima a van snage su stavljene i naredbe koje nisu imale rok primjene.
Novom naredbom koja će se primjenjivati do 30. maja u ugostiteljskim objektima i dalje je zabranjena upotreba i konzumiranje nargila (šiša). Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 30.05. ove godine. U obrazloženju ove naredbe, između ostalog, navedeno je da u nargila barovima postoje loši higijenski uvjeti te da, u cilju zaštite zdravlja stanovništvo od korona virusa, do daljnjeg treba zabraniti korištenje ovog duhanskog proizvoda jer predstavlja rizik za put prijenosa određenih infekcija i zaraznih bolesti.
Na današnjoj izvanrednoj sjednici FŠCZ naređeno je FUCZ da izvrši raspodjelu sredstava i opreme (deke, jastuci, tečni sapun, dezinfekcijsko sredstvo, dezinfekcijska sredstvo za ruke, etil alkohol i sredstva za čišćenje) iz donacije Azerbejdžana, svim županijskim stožerima civilne zaštite na području FBiH.

OC CZ Prozor - Rama

Najčitanije
Vremenska prognoza

Pretraga

Marketing

alf.jpg

ht_eronet.png