Pogledajte veličanstvenu proslavu sv. Ive u Podmilačju iz 1969. godine

Objavljeno 24.06.2021. 06:51, Kategorija Poslušajte audio/video

Svake godine na blagdan svetog Ivana Krstitelja deseci tisuća katoličkih vjernika, ali i pripadnika drugih religija hodočasti u Podmilačje, malo mjesto u blizini Jajca.

BiH izdanje Večernjeg lista piše kako je ovo svetište jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Datira iz 15. stoljeća kada je, vjeruje se, i sagrađena stara crkvica u gotičkom stilu. Ona je preživjela i veliko osmanlijsko osvajanje 1463. godine, ali i pad Jajca 1528. godine.

U ožujku 1993. godine srpska vojska do temelja je razorila svetište svetog Ive u Podmilačju no to nije spriječilo proslavu blagdana koji se do oslobođenja Jajca slavio na drugim lokacijama. Tako je 1993. godine proslava organizirana u Cerniku kod Gradiške, 1994. godine u Podhumu kod Livna, Zagrebu i Trogiru, a 1995. godine u Novoj Biloj. 

Nakon rata rekonstruirana je srednjovjekovna crkvica u svom originalnom obliku dok je na mjestu velike crkve tj. svetišta spaljenog u ratu sagrađena nova crkva.

Isti medij javlja, citirajući Kroniku podmilačke župe, kako su od 1959. do 1973. godine u svetištu zabilježena 42 slučaja ozdravljenja. Posebnu skupinu bolesnika koji dolaze u Podmilačje čine duševni bolesnici.

I danas se u narodu priča kako je crkva sv. Ive prešla noću iz sela Pšenika, koje se nalazi na lijevoj obali Vrbasa, u selo Podmilačje, na desnoj strani, zbog toga što su Turci u nju stjerivali koze. Tom prilikom ostao je u Vrbasu jedan direk koji se, navodno, i sada vidi u vrijeme niskog vodostaja. Ova narodna predaja nalazi se zapisana u Šematizmu Bosne Srebrene od 1864. godine, a ponovljena je u gotovo svim sljedećim šematizmima. Nju poznaje i fra Antun Knežević koji navodi da se o tome sačuvao kod Theinera izvještaj upućen papi na latinskom jeziku koji u hrvatskom prijevodu glasi: „O čudesnom prijelazu crkve sv. Ivana Krstitelja iz sela Pšenika u selo Podmilačje.“

U ovom rijetkom videozapisu tv. sarajevo možemo vidjeti tisuće ljudi koji 1969. hodočaste u svetište svetog Ivana Krstitelja. Među njima je velik broj bolesnika u kolicima ili na štakama, a neke u nosilima nose njihovi prijatelji.

Dirljivi prizori molitve, ispovijedi, pričesti i hodočasnika ukazuju na živu vjeru koja već stotinama godina, unatoč brojnim progonima, gori u Bosni.

Objavljeno: 24. listopada 2020.