Prozor-Rama uvela besplatan javni prijevoz za sve svoje stanovnike

Objavljeno 10.01.2020. 10:06, Kategorija Novosti

Pomoćnik načelnika Općine Prozor –Rama Josip Juričić koji je i jedan od autora ovog projekta za Klix.ba kaže kako se ideja zapravo nametnula iz potrebe stanovnika toga kraja.

"Ideja se nametnula kroz svakodnevni rad s građanima. Uvidjeli smo potrebu općenito za prijevozom građana, a takav vid prijevoza nije postojao u našoj Općini. Uvjeti su se stekli organiziranjem općinskog poduzeća Javni prijevoz, koje je počelo a pravim radom tek početkom ove godine. Stekli su se uvjeti da se uz organiziranja prijevoza djece iz osnovnih i srednjih škola organizira i prijevoz građana“, objašnjava Juričić za Klix.ba.

Ekonomska računica


Iako ovaj podvig nameće pitanje ekonomske računice Juričić tvrdi da je uz dobro strateško planiranje i razmatranje ustanovljena isplativost jer rješava višestruke probleme tog kraja.

Općina Prozor-Rama godinama već u potpunosti financira prijevoz učenika za osnovne škole iako je to zakonska obveza županije, što je potvrdila i prošlogodišnja sudska presuda kojom HNK mora platiti općini za izvršeni prijevoz učenika osnovnih škola više od 500.000 KM uz kamatu. No unatoč tome vodeći brigu o svome stanovništvu Općina je prije nekoliko godina omogućila besplatan prijevoz za učenike Srednje škole Prozor.

 
Foto: Klix.baFoto: Klix.ba


"Općina inače izdvaja dobar novac za prijevoz djece iz osnovnih i srednjih škola. Riječ je o 800.000 KM na godišnjoj razini, zato što je općina razuđena ima dosta pravaca iz kojih djeca dolaze do svojih škola i takva organizacija prijevoza djece omogućila nam je da uz ne velike troškove uključimo i prijevoz građana. Koštat će nas na godišnjem nivou oko 100.000 KM kako smo u našem planu to predvidjeli i to je iznos koji smo predvidjeli u općinskom proračunu za 2020. godinu, što će biti dovoljno da se taj prijevoz organizira kvalitetno i povoljno za naše građane“, pojašnjava Juričić za Klix.ba.
 
Višestruki značaj

Ovim projektom kako naglašava smanjit će saobraćajne gužve i zagađivanje zraka ali i osobama koje posjeduju vozila olakšati kretanja, što čelnici Općine Prozor-Rama smatraju značajnim.

"Cilj je općenito izaći u susret našim sugrađanima, pogotovu onim starijima koji nemaju svoja vozila i koji su uvijek osuđeni na čekanje nekoga da ih odveze. Sad će im biti olakšano kretanje, a time će se smanjiti i gužve u prometu , što će automatski smanjiti i zagađivanje zraka“, pojasnio je Juričić.

 
Foto: Klix.baFoto: Klix.ba


Testna faza ovog prijevoza je počela s novom 2020 godinom, a kako pojašnjava u roku od pola godine, trebaju se definirati sve relacije vožnje i rasporedi satnica kako bi ovaj projekt bio što produktivnija na zadovoljstvo svih.

"Javni prijevoz je dobio zadaću da izvrši kontakte s mjesnim zajednicama i utvrdi početne linije s kojima se ulazi u proces prijevoza građana“, kaže Juričić. Ističe da više biti obuhvaćena ona područja s većim brojem stanovnika, ali tvrdi da neće biti onih koji su zanemareni u ovoj priči.