Preminuo bh. ekonomski stručnjak Nikola Grabovac

Objavljeno 24.01.2020. 18:20, Kategorija Obavijesti

 
U Sarajevu je u noći s četvrtka na petak nakon teške bolesti preminuo Nikola Grabovac, bosanskohercegovački ekonomski stručnjak, bivši federalni ministar financija i trgovine i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.
 
Nikola Grabovac  - Preminuo Nikola Grabovac, bh. ekonomski stručnjak
 
Nikola Grabovac rođen je 1943. godine u Bugojnu, gdje je završio osnovnu i Srednju ekonomsku školu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1965. godine, a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 1976. godine, gdje je i doktorirao 1988. godine. Predavao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao redoviti profesor na dodiplomskim i na poslijediplomskim studijima.
 
Obavljao je i dužnost rektora na Otvorenom univezitetu APEIRON u Travniku te rektora Univerziteta Vitez Travnik, a bio je gostujući profesor na više sveučilišta u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Napisao je i objavio više knjiga koje služe kao literatura na Ekonomskom fakultetu, te je autor više studija, analiza i znanstvenih i stručnih radova.
Bio je ministar trgovine u Vladi Federacije BiH (1995.-1997.), ministar financija, zamjenik premijera Vlade Federacije BiH i član Vijeća ministara BiH (2001.-2002.). Obnašao je i dužnosti predsjednika Skupštine samoupravne interesne zajednice BiH za ekonomske odnose sa inozemstvom, bio član Gospodarske komore BiH, član Gospodarske komore Jugoslavije, predsjednik Skupštine tekstilne industrije Jugoslavije, predsjednik Industrijske konfekcije Jugoslavije i drugo.
Za profesionalni i volonterski rad odlikovan je Ordenom rada sa srebrenim vijencem 1975. godine, a dodijeljena mu je i Nagrada za najboljeg profesora na Ekonomskom fakultetu Sarajevo (studentski izbor).
Komemoracija za Nikolu Grabovca održat će se u subotu, 25. siječnja, u Komemorativnom centru Bare u 12.15 sati, nakon čega će na istoimenom groblju biti pokopan.

Najčitanije
Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing

alf.jpg

ht_eronet.png