Kamerom ulovili buđenje medvjeda iz zimskog sna

Objavljeno 27.03.2020. 06:24, Kategorija Poslušajte audio/video

Jednog sunčanog proljetnog dana, trapavi medo grizli nazvan Boo, izašao je iz svojeg zimskog skrovišta, otresao snijeg sa svojeg debelog krznenog kaputa i još snen pogledao uokolo.

Ovaj trenutak ovjekovječen je u zadivljujućem videu, baš kao i reakcija madvjedu najbližih ljudi: rendžera skloništa za grizli medvjede u planinama Rocky u Kanadi, piše Guardian.

Mama je jako ponosna na tebe! Ti si tako lijep prizor, kaže Nicole Gangnon u videu koji je snimila svojim telefonom. Snimka je na Twitteru ubrzo prikupila više od 100.000 pregleda i tako pružila ljudima tako prijeko potrebni odmor od koronavirusa.

Gangnon je imala i dodatni razlog da bude tako vesela jer je prizor buđenja medvjeda i njegovog izlaska iz zimske nastambe pokušavala snimiti čak osam godina.

Uvijek smo pokušavali postaviti kamere i svaki put kad bi medo izašao iz svoje kućice, tehnika nas je izdala, tako da nikad nismo uspjeli snimiti ovaj trenutak, kazala je Gangnon.

Iako je rođen u divljini, Boo živi sam u skloništu za grizli medvjede, ograđenom prostoru od 20 hektara pored skijaškog resorta Kicking Horse, nedaleko gradića Goldena.

Nakon što su mu majku ubili krivolovci 2002. godine, Boo je stigao u sklonište zajedno sa sestrom Cari. No ona je, nažalost, uginula od zapletaja crijeva tijekom svije prve zime u skloništu. Boo, s druge strane, sjajno napreduje i privlači mnoge posjetitelje da ga dođu vidjeti u njegovu nastambu.

Kućica od debla u kojoj Boo spava svake zime, ujedno je i laboratorij za proučavanje medvjeda jer omogućuje istraživačima da ga promatraju za vrijeme hibernacije.

17. ožujka Nicole Gangnon čula je neke zvukove i svjedočila Booevom izlasku iz kućice.

Bilo je prelijepo napokon ga vidjeti uživo umjesto na snimci. Jako je sretan! Skoro da mu možete vidjeti osmijeh na licu kojim kao da poručuje: 'Dobro jutro, svijete! Ponovno sam ovdje!' Bila sam do suza ganuta kad sam ga vidjela. Mislim da je to nešto što nam je svima potrebno u zadnje vrijeme, rekla je Gangnon.

Boo je donio mnogo radosti u svijet, sad kad su mnogi u izolaciji. Ljudima je bilo doista drago vidjeti da život nije stao.

Tekst prenosimo sa portala Jutarnji hr