Državni ministar pravde Josip Grubeša otvorio zatvor

Objavljeno 22.07.2020. 21:40, Kategorija Poslušajte audio/video

Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine otvoren je danas u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu i prvi je zatvor na državnom nivou.

Ova institucija prve zatvorenike mogla bi primiti na jesen, ako ne bude nepredviđenih problema, najavio je državni ministar pravde Josip Grubeša, koji je zajedno sa šefom Delegacije Europske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom svečano otvorio zatvorske prostorije.

Kompleks zatvora prostire se na 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik je površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni sa europskim zatvorskim pravilima i standardima.

Grubeša je naglasio da je otvaranje zatvora strateški prioritet Ministarstva i da je zadovoljan urađenim poslom, iako su projekt od početka pratili brojni problemi.

No, istakao je, odgovoran angažman osoblja dao je rezultate.
Nakon što zaposleni prođu obuku, očekujemo prijem prvih zatvorenika - rekao je Grubeša.

Sattler je poručio da efikasan rad državnog zatvora pomaže radu Suda i Tužilaštva BiH te doprinosi stabilnosti BiH.

Generalna percepcija nekažnjivosti nanosi velike štete radu pravosuđa - naglasio je Sattler te dodao da je jasna važnost vladavine prava i da bez iskoraka na tome nema iskoraka ni na europskom putu. Naglasio je i da su sredstva u ovaj projekt bez sumnje otišla na pravu adresu.
Realizacijom planiranog projekta BiH dobiva zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Izgradnja je financirana kreditom Razvojne banke Vijeća Europe u iznosu 19,3 milijuna eura. BiH je uložila 6,45 milijuna eura, donacije EU iznose 9,15 milijuna eura, tehnička pomoć Europske komisije 1,7 milijuna eura, donacija Švedske je bila dva milijuna eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milijun dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Ovim zatvorom će se značajno rasteretiti entitetski zatvorski kapaciteti i riješiti problem prebukiranosti.
Prema sistematizaciji u državnom zatvoru će biti uposleno oko 280 djelatnika.

Tekst preuzet

Najčitanije
Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing

alf.jpg

ht_eronet.png