BiH Koronavirus u BiH: Prijavljeno 17 smrtnih slučajeva

Objavljeno 29.07.2020. 12:15, Kategorija Novosti

Tijekom protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prijavljeno je 14 smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa oboljenjem Covid-19, potvrđeno je za BHRT. Istovremeno, u Republici Srpskoj su umrle tri osobe.

Kako nam je rečeno iz FZJZ, ovi smrtni slučajevi su zabilježeni tokom proteklih dva-tri dana, ali su neki od njih tek danas prijavljeni Zavodu. Pet pacijenata je preminulo u protekla 24 sata, dok je devet umrlo u periodu 25-27.07. i Zavodu su prijavljeni sa zakasnjenjem.

Tokom protekla 24 sata, umrle su dvije žene (1941. iz Sarajeva i 1943. iz Teočaka), te tri muškarca (1934. iz Sarajeva, 1942. i 1957. iz Tuzle).

Iako su kantonalni zavodi za javno zdravstvo dužni odmah obavijestiti federalni ZZJZ o registrovanim smrtnim slučajevima, to se već nekoliko puta nije dogodilo.

U RS zaraženo još 136 osoba, tri smrtna slučaja

U posljednja 24 sata kod još 136 osoba u Republici Srpskoj potvrđena je zaraza koronavirusom.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Opštoj bolnici Bijeljina i Univerzitetskoj bolnici Foča , izvršeno je testiranje 675 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 136 osoba.

Radi se o 76 muških i 60 ženskih osoba, od kojih je 24 mlađe, 88 srednje i 24 osobe starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta 20 osoba je iz Banjaluke, 14 iz Trebinja, 12 iz Zvornika, 11 osoba je iz Bijeljine, po šest iz Modriče i Srpca, po pet iz Doboja, Foče i Šamca, četiri osobe su iz Dervente, po tri iz Bratunca, Višegrada, Kneževa, Kozarske Dubice, Teslića i Čelinca, po dvije su iz Bileće, Gacka, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Nevesinja, Petrova, Prnjavora i Ribnika i po jedna osoba je iz Kotor Varoša, Mrkonjić Grada i Prijedora.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Ljubinja, ženi starije životne dobi iz Petrova i ženi srednje životne dobi iz Bijeljine.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 4.624 slučaja zaraze koronavirusom, a od posljedica Covid-19 preminulo je ukupno 160 osoba.