U jednom danu spojite povijest, prirodu i dobru hranu kroz Jablanicu i Ramsko jezero

Objavljeno 30.07.2020. 22:20, Kategorija Novosti

S izvanrednim stanjem i ograničenjima koja traju već izvjesno vrijeme imamo odličnu priliku bolje upoznati bogatstva Bosne i Hercegovine.

Turistički agent Igor Porobija donosi još jedan prijedlog putovanja unutar naših granica. Kratku ali zanimljivu kombinaciju povijesti i prelijepih pejzaža možete pronaći ako posjetite Jablanicu i Ramsko jezero.

Muzej bitke na Neretvi
Jablanica, gradić u Hercegovini koji se nalazi na putu od Sarajeva prema Mostaru i dalje prema primorskim destinacijama u Hrvatskoj zanimljivim našem stanovništvu, dom je muzeja vezanog za period II. svjetskog rata, preciznije, muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi“ kako se ova kulturna ustanova službeno zove.

Počela rekonstrukcija mosta u Jablanici    Visit my Country - Bosnia and Herzegovina

Kada je riječ o borbama protiv fašista na prostoru bivše Jugoslavije, radi se o jednoj od najvažnijih bitki, a muzej u spomen iste sadrži mnoštvo arhive, fotografija i zapisa vezanih za bitku, te uniforme, zastave, opremu i veliki broj modela oružja iz perioda Drugog svjetskog rata.

Nakon posjete memorijalnom kompleksu i upoznavanja s ovim dijelom naše povijesti, možete krenuti dalje. Čitatelji sigurno neće zamjeriti ako kažem da je pauzu najbolje napraviti nekoliko kilometara iza Jablanice, na svima nama dobro poznatoj dionici magistralnog puta koji obiluje restoranima iz čije ponude se izdvaja janjetina.

I veliki je janjac fin, ako ga se znalački pripremi « blog.vino.hr
S obzirom na to da svrha teksta nije komercijalna restoran svakako ostavljamo čitateljima na izbor.

Ramsko jezero
Iz Jablanice se zaputite prema Ramskom jezeru, biseru kojeg mnogi smatraju jednim od najljepših jezera u Europi. Istina, Ramsko jezero nije prirodno već akumulacijsko jezero nastalo 1968. godine. Jezero je okruženo masivima Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana, a osim ugodnog i oku lijepog okruženja, oko jezera se na nekoliko mjesta nalaze vidikovci s kojih se pruža fantastičan pogled na jezero i okolinu.
Jeste li znali? Najveća dubina Ramskog jezera je 95m, dok oscilacije vode mogu biti i do 55 metara.

S Ramskog jezera nemojte otići prije posjete franjevačkom samostanu "Rama-Šćit“. Sam samostan je teško ne opaziti s bilo koje tačke na jezeru i oko istog, a unutar samostana nalazi se etnografski muzej koji čuva uspomene na stare zanate i kulturu stanovnika ovog kraja.
Šćit (Prozor-Rama) - YouTube

Ramsko jezero zasigurno zauzima visoko mjesto na listi potcijenjenih destinacija u Bosni i Hercegovini, a dodatno naglašavamo da u jezeru tokom vrelih ljetnih dana možete potražiti i osvježenje.
Posjetite Jablanicu i Ramsko jezero, doprinesite razvoju domaćeg turizma i ekonomije i obavezno planirajte nova putovanja unutar Bosne i Hercegovine.

camac_na_ramskom_jezeru_2020.jpg

Hana Kazazović (New Voices): Prozor Rama i Ramsko jezero – utisci ...

Tekst preuzet