Državno tužiteljstvo istražuje sumnjive prijave birača iz inozemstva

Objavljeno 15.10.2020. 16:01, Kategorija Obavijesti

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine istražit će sve slučajeve lažnog prijavljivanja birača za glasanje na predstojećim lokalnim izborima i taj problem shvaća vrlo ozbiljno, najavila je glavna tužiteljica Gordana Tadić kako je u četvrtak citira sarajevski "Dnevni avaz".

Tadić je za ovaj list potvrdila da su u Tužiteljstvu BiH primili veći broj prijava Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koje se odnose na navodne nezakonitosti pri prijavljivanju građana BiH za glasanje iz inozemstva.

"Odmah su formirani predmeti i na njima rade postupajući tužitelji. Bit će procesuirani slučajevi u kojima se utvrde ovlasti državnog tužiteljstva, dok će ostali predmeti biti proslijeđeni entitetskim i tužiteljstvu distrikta Brčko što je regulirano zakonima ove zemlje”, rekla je glavna tužiteljica, prenosi Hina.

Podsjetila je da je državno tužiteljstvo do sada podignulo tri optužnice zbog nezakonitosti pri registriranju birača a za jednog od osumnjičenih, čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Sanskom Mostu Asima Kambera, zatraženo je i određivanje pritvora.

Za ovogodišnje lokalne izbore u BiH zakazane za 15. studenoga Središnjem izbornom povjerenstvu prijavilo se 130 tisuća birača sa zahtjevom da svoje glasačko pravo ostvare iz inozemstva, odnosno poštom.

Najveći broj prijava pristigao je od osoba koje su navele kako žive u Hrvatskoj ili Srbiji. 

Na ranijim izborima maksimalni broj takvih zahtjeva bio je 70 tisuća, što je potaknulo sumnje u zloporabe.

Tijekom provjera odbačeno je čak 28 tisuća takvih zahtjeva no ispostavilo se kako je i na popisu nešto više od 101 tisuće osoba kojima su prijave odobrene veliki broj nepravilnosti.

Deseci registriranih birača koji žive u BiH prijavili su SIP-u da su se njihova imena našla među onima koji bi trebali glasati iz inozemstva a ispostavilo se da se njihovim identitetima manipuliralo uz zloporabu osobnih podataka i krivotvorenje potpisa, odnosno kako ih je netko prijavio bez njihova znanja.

Informacije o takvim slučajevima SIP je proslijedio Tužiteljstvu BiH koje sada treba otkriti tko je i po čijem nalogu na ovaj način pokušao doći do glasačkih listića i na taj način utjecati na rezultate izbora.

Tužiteljica Tadić potvrdila je kako su cilju poboljšanja učinkovitosti provedbe izbornoga procesa i procesuiranja nepravilnosti u Tužiteljstvu BiH, SIP-u i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) određene posebne osobe za kontakt među ovim institucijama što bi moralo jamčiti njihovu bolju suradnju.

hercegovina.info