Ne pokušavaj mijenat me: Prije 65 godina rođen legendarni kantautor

Objavljeno 07.01.2021. 15:57, Kategorija Poslušajte audio/video

Miladin Šobić krajem 70-ih godina prošlog stoljeća bio je jedan od najboljih, ali i najmisterioznijih kantautora bivše zemlje.

Premda mu je karijera trajala samo osam godina, mnogi njegove pjesme kao što su "Džemper za vinograd", "Kad bi došla Marija", "Đon", "Ne pokušavaj mijenjat me" ili "Od druga do druga" i danas rado pjevaju.

Prije sedam godina preživio moždani udar potpuno se povukao iz javnosti.

Rođen je na današnji dan prije 65 godina, 7. siječnja 1956. u Nikšiću, gdje je i završio osnovnu i srednju školu.

Nakon škole upisuje se na Fakultet za turizam u Dubrovniku. Taj period smatra se ključnim za njegovo stvaralaštvo. Pod utiskom studentskog života i velikih prijateljstava, on piše svoje najveće pjesme, a "To sam ja" postaje neslužbena studentska himna. 

Godinu dana kasnije na glazbenom festivalu 'Omladina 76' u Subotici osvaja drugo mjesto s pjesmom "Daj nam neba".

U Sarajevo se preselio 1980. godine, gdje je i izdao prvi album "Ožiljak", a dvije godine kasnije izlazi i album "Umjesto gluposti". U to vrijeme Miladin je nastupao na brojnim koncertima pred puno obožavatelja, a često se odazivao i na razne studentske zabave.

Godinu poslije snimio je i treći album "Barutana ljubavi", no nikad ga nije objavio.

Povukao se nakon što mu se teško razboljela sestra Šeherezada, koja je ubrzo preminula. Miladin se tada ostavio glazbene karijere, premda mu se se smiješila i svjetska slava budući da mu je ponuđen duet s Lionelom Richiejem.