Toše Proeski danas bi slavio 43. rođendan

Objavljeno 25.01.2024. 17:47, Kategorija Poslušajte audio/video

Da je živ, Toše Proeski bi danas slavio 43. rođendan, ali nažalost, već odavno nije s nama.

Makedonski slavuj izgubio je svoj život u kobnoj nesreći prije koja se dogodila 2007. godine kod Nove Gradiške kada je imao samo 26 godina.

Osim po svom anđeoskom glasu, zauvijek je ostao upamćen po neizmjernoj dobroti i skromnosti, pa je tako jednom prilikom kazao: Da imam veliku moć, makar i na kratko, učinio bih da nestane mržnja i zlo, da ljudi međusobno dijele ljubav.

Soba za tugu, Bože brani je od zla, Igra bez granica, Čija si, Ledena, Jedina, Pratim te…neke su od njegovih pjesama koje je izvodio jedino onako kako je samo on znao, s dušom, a njegovo izvođenje makedonske narodne glazbe je nemoguće slušati, a da se ne naježite.

Malo manje poznata činjenica je da se Toše zapravo zvao Todor Proja, te da je planirao vratiti svoje izvorno prezime, ali ga je u tome spriječila tragična smrt.

Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milijun godina, to nas čini ljudima, rekao je nakon što je kao jedini inozemni pjevač osvojio glavnu nagradu Hrvatskog radijskog festivala.

Ove godine navršit će se 17 godina od njegove smrti, ali ono što će osim pjesama, zauvijek ostati iza njega i zbog čega nikada zapravo neće umrijeti, su emocije koje je proizveo kod ljudi, i zato nikada neće biti zaboravljen.

Njegov posljednji album “Igra bez granica” izašao je dva tjedna prije njegove smrti, a istoimena pjesma počinje stihovima: Da se bar mogu probuditi u svijetu ljubavi…

 

Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing