Vrtić u Njemačkoj uveo nova pravila: Roditelji su užasnuti i uznemireni

Objavljeno 08.02.2024. 08:06, Kategorija Novosti

Od kolovoza prošle godine jedan vrtić u Escheburgu u njemačkoj saveznoj zemlji Schleswig-Holstein ima novog vlasnika, a time i nova pravila. No, neki su roditelji uznemireni i užasavaju se tih pravila, piše Fenix magazin.

Kako javlja njemački RTL, novi vlasnik vrtića SterniPark želi djeci dati slobodu kako bi otkrili sami sebe te kako ne bi postavljali nepotrebna ograničenja.

Prema riječima jedne majke to znači da djeca mogu trčati prostorijama u vrtiću potpuno gola ako to žele i ako im je dovoljno toplo. Također, djeca će navodno učiti i o holokaustu.

Njemački RTL piše kako je za Lauenburgische Landeszeitunga jedna majka izjavila kako većina roditelja odbija koncept vrtića, dok ga neki roditelji podržavaju.

"Neka se djeca stoga više ne smiju igrati s drugom", rekla je majka.

Osim zbog, kako piše RTL, strahovite seksualizacije uzrokovane golotinjom u ustanovi, roditelji su također zabrinuti da će u vrtiću biti svojevrsni “sat holokausta”, što znači da će se tema vrlo otvoreno obrađivati.

Vlasnik vrtića: Biti gol nije tabu!

"Iznenađeni smo jer još nismo svjesni kritika koje dolaze iz vrtića kao onog u Escheburgu. Kritika koja se spominje u novinama dolazi od pojedinih roditelja", rekla je izvršna direktorica SterniParka Leila Moysich odgovarajući na upit RTL-a.

Ni u drugim vrtićima, biti gol nije tabu. Djeca smiju trčati gola ako im je dovoljno toplo i žele.

"Samo su djeca koja imaju neprekinut, pozitivan odnos s vlastitim tijelom zadovoljna sobom i postaju samopouzdane osobe", stav je novog vlasnika.

Osnove „obrazovanja nakon Auschwitza“, kako stoji u pedagoškom konceptu, nisu u pružanju „informacija o povijesti“ što je ranije moguće, već u prenošenju vrijednosti kao što su tolerancija, sloboda i poštovanje. Na primjer, postoje i praktične lutke s “različitim bojama kože” i lutke za dječake.

"Naravno da se djeci ne pokazuju fotografije Auschwitza", rekla je Leila Moysich.

Vlasti okruga ne vide nikakvu prijetnju dobrobiti djeteta

SterniPark vodi vrtić u Escheburgu od početka kolovoza. Prema pisanju Lauenburgische Landeszeitunga, ukupno se brine o oko 110 djece.

"Svjesni smo da postoje kritike roditelja. Mnogima je to neobično ovdje u ruralnim područjima", kaže glasnogovornik okruga Tobias Frohnert u intervjuu za RTL.

Frohnert je kazao kako roditelji ovakav koncept vjerojatno nisu očekivali, ali on ne vidi nikakav rizik za dobrobit djeteta.

Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing