Google Street View u travnju dolazi u Bosnu i Hercegovinu?

Objavljeno 27.02.2024. 10:09, Kategorija Novosti

Google Street View ažurirao je popis buduće pokrivenosti i, uz uobičajena ažuriranja koja se rade svake godine za uobičajene zemlje, novi unosi su dodani u datoteku koji navode i Bosnu i Hercegovinu.
 

Novi unosi su dodani u datoteku koju koristi službena web stranica Street View za prikaz popisa zemalja, objavio je virtualstreets.org.

Snimak datoteke koju je učitala web stranica Street View koja prikazuje unose za Bosnu i Hercegovinu

Google je dodao Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja u kojima će Street View automobili voziti 2024. godine. Ovo odgovara oglasu za posao vozača koju je ranije ovog mjeseca objavila DeRisk, kompanija koja surađuje s Googleom na zapošljavanju vozača.

Trenutno naša država nije vidljiva na web stranici jer unosi još nisu objavljeni, vjerojatno zato što ova misija neće započeti prije travnja. Dakle, još nema potvrde za realizaciju ovog projekta. U jednom trenutku može se pojaviti i službena izjava Googlea.

Koliki će dio zemlje biti pokriven

Iako je nemoguće točno reći koje će područje biti dodano, Google je naveo razne gradove. Začudo, Sarajevo nije na popisu, ali bilo bi iznenađujuće da glavni grad nije dodan na Street View jer je tamo objavljen oglas za posao. Postavljanjem gradova na kartu vidimo luk koji prati granice s Hrvatskom i Srbijom. Iako je nepoznato hoće li i nepopisana područja biti pokrivena ili ne, navedena područja već pokrivaju veliki dio zemlje.

 

Karta gradova koje je naveo Google

Bosna i Hercegovina je jedna od posljednjih europskih zemalja u kojoj ne postoji Street View, uz Cipar, Moldaviju, Lihtenštajn, Armeniju, Azerbejdžan, Gruziju i Vatikan. Ako se Google tamo odveze koristeći vlastite kamere generacije 4, to bi popunilo jedno od rijetkih područja kojima nedostaje pokrivenost.

Budući da je Google dodao većinu Njemačke na Street View, preostala područja sa slabom pokrivenošću u Europi sada su Balkan i na liniji od Bjelorusije do Azerbajdžana, prensi Klix.

Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, a također i Albanija, sve imaju djelomičnu pokrivenost kamerama treće generacije. Sve te zemlje pokrivene su prije 8-10 godina i hitno im je potrebno ažuriranje.

U međuvremenu, trebamo pričekati do travnja ili svibnja i vidjeti hoće li se Google zaista pojaviti s kamerama četvrte generacije i u Bosni i Hercegovini